Petak, 25 lipnja, 2021

Dan nakon protesta i paljenja objekata u Tuzli: Višemilionske štete, ostavke i radnički zahtjevi…

Nemojte propustiti

Foto: TIP
Foto: TIP

Višemilionske štete na zgradama Vlade Tuzlanskog kantona i Općine Tuzla. Jedanaest povrijeđenih policajaca i devet povrijeđenih građana. Ukupno devetnaest osoba je uhapšeno, dok su dvije zadržane u pritvoru. Pala je Vlada Tuzlanskog kantona. Premijer Sead Čaušević (SDP) podnio je ostavku.

Ovo je bilans prekjučerašnjih protesta održanih pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona, zgradom kantonalnog Tužilaštva i Suda i zgradom Općine Tuzla, piše Oslobodjenje.ba

– Tužioci su raspoređeni na različitim lokacijama. Uviđaj je još u toku. Zgrada Vlade je gotovo cijela devastirana i uništena. Što se tiče Općine Tuzla, matični ured je u potpunosti devastiran. Razbacano je sve po kancelarijama, preteća oprema…

Također, tužioci su na terenu i u Živinicama, gdje je kamenovana zgrada Općine, kazao nam je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK-a.

Jučer je Kolegij Skupštine TK-a prihvatio ostavku premijera i Vlade TK-a, koja je neopoziva.

– Po Ustavu FBiH i Ustavu TK-a ne postoji tehnički mandat Vlade u ostavci. Permanentno će se raditi kako bi se u skladu sa Ustavom i zakonom pronašla rješenja za uspostavu vladavine zakona i pravne sigurnosti, te funkcionisanje sistema.
Kolegij će u najskorijem roku sazvati sjednicu Skupštine. Trenutno se uspostavljaju kontakti sa predstavnicima grupa demonstranata kako bi se situacija pozitivno riješila u korist svih građana, navedeno je u saopštenju sa Kolegija Skupštine TK-a.

Jučer je održana i pres-konferencija Saveza samostalnih sindikata TK-a i Udruženja poslodavaca TK-a. Oni podržavaju proteste građana, ali ne i vandalizam. Zatražili su hitno rješavanje trenutne situacije.

– Predlažemo formiranje nestranačke ekspertne vlade, koja bi do kraja mandata, odnosno do izbora, obavljala funkciju i donijela niz kratkoročnih mjera koje bi u kratkom periodu promijenile sadašnje stanje, kazao je Faruk Širbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca TK-a i vlasnik kompanije “Širbegović”.

Na konferenciji je također rečeno da se ranije upozoravalo na tešku situaciju u privredi. Nudili su i rješenja, ali nisu naišli na razumijevanje.

– Mi smo i u razgovorima nagovještavali da bi moglo doći do ovakvih procesa. Mislim da ni mi nismo bili svjesni da bi moglo ovako eskalirati, kazao je Fahrudin Šahović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata TK-a.

Radnica Dite Emina Busuladžić jučer je u ime firmi Polihem, Poliolhem, Resod Gumming, Konjuh i Dita objavila proglas. Podsjetimo, nezadovoljni radnici ovih firmi su i započeli proteste, koji su se proširili po cijeloj zemlji.

– Ljutnja i nagomilani bijes su uzroci nasilnog ponašanja. Odnos vlasti doveo je do toga da ljutnja i bijes eskaliraju. Sada, u ovoj novoj situaciji ljutnju i bijes želimo usmjeriti na izgradnju produktivnog i korisnog sistema vlasti, navedeno je u proglasu, u kojem se traži ostvarivanje nekoliko zahtjeva.

Dosta je privilegovanih

Neki od njih su uspostavljanje nove Vlade TK-a od nestranačkih, stručnih i nekompromitovanih kadrova, te rješavanje problema u firmama koje potpisuju proglas.

– Također, tražimo ujednačavanje plata predstavnika vlasti sa platama zaposlenih u javnom i privatnom sektoru. Ukidanje dodatnih plaćanja predstavnicima vlasti, uz lični dohodak, po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima, kao i drugih nerazumnih i neopravdanih nadoknada mimo onih na koje imaju pravo svi zaposleni. Ukidanje plata ministrima i eventualno drugim državnim službenicima nakon isteka ili prestanka mandata, stoji, između ostaloga, u proglasu.

Ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona jučer se okupilo nekoliko stotina građana. Dok je trajao uviđaj, desetine mladih čistile su smeće oko zgrade Vlade. U čišćenju su im pomagali radnici uništenih firmi i drugi građani.

Izvor: Oslobodjenje.ba

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo