Subota, 1 listopada, 2022

Dan nakon razornog nevremena u Hrvatskoj: Krovovi su letjeli kao papir, curi nam kroz utičnice

Nemojte propustiti

Vatrogasci saniraju štetu na oštećenim krovištima. U Osječko-baranjskom kantonu nevrijeme je pogodilo područje Našica, Valpova, Josipovca, Osijeka i Bizovca.

Za stanovnike Čazme, u Hrvatskoj, noć je protekla u otklanjanju posljedica razornog nevremena. Popravljala se električna mreža i raščišćavale ulice.

Građani, kojima je olujno nevrijeme uništilo krovove ili polomilo prozore, prvo su sami pokušali popraviti štetu, a zatim su im pomagali vatrogasci, civilna zaštita i druge službe. Nevrijeme je zahvatilo i područje Virovitice te Osječko-baranjski kanton, prenosi HRT.

– Nastava je normalno tekla, u jednom trenutku je počelo puhati, pogledala sam kroz prozor, mislila sam kakvi to papiri lete iznad dvorane – rekla je sekretarica srednje škole Čazma Višnja Sudarević.

– Nikome od djece se nije ništa dogodilo. Kolege su se nevjerovatno snašle, djecu su odmakli od svega, djecu su zadržali da se prozori ne sruše, ne izleti van i svi su na sigurnom – rekla je Irena Ivanović, direktorica srednje škole Čazma.

– Šta ste preživjeli? Cijelu traumu. Samo je diglo na komad vrata su se otvorila, djeca su bila sama, komšije su pomogle prihvatili našu djecu. Curi nam kroz utičnice, kroz svjetla, sve je otišlo, sve je pokislo. Osnovna škola, njima je zapravo bacilo krov. Možete zamisliti, bacilo ga je kao papir – istakla je Jelena Radanac.

Nakon što je poharalo Bjelovarsko-bilogorski kanton, olujno nevrijeme praćeno tučom zahvatilo je istočni dio Virovitičko-podravskog kantona odnosno prigradska naselja grada Slatine. Jak vjetar je u Kozicama, Radosavcima te široj okolici rušio crijepove s krovova, čupao stabla i grane, a stradali su i poneki gospodarski objekti te automobili.

Vatrogasci saniraju štetu na oštećenim krovištima. U Osječko-baranjskom kantonu nevrijeme je pogodilo područje Našica, Valpova, Josipovca, Osijeka i Bizovca.

Najviše dojava bilo je o stablima koja su se srušila na prometnice i automobile. U Bizovcu, gdje je padala i tuča, oštećeno je mnogo krovova porodičnij kuća, ali i ekonomskih objekata.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo