Petak, 18 lipnja, 2021

Dan sjećanja na ubijene Sarajlije obilježen komemorativnom sjednicom i polaganjem cvijeća na Markalama

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Dan sjećanja na građane Sarajeva koji su poginuli od 1992. do 1995. godine te 20. godišnjica stradanja Sarajlija na pijaci Markale obilježeni su komemorativnom sjednicom u Narodnom pozorištu.

Na zajedničkoj komemorativnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća, koja je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, minutom šutnje i učenjem Fatihe, počast poginulima na pijaci Markale, odali su porodice stradalih Sarajlija, predstavnici vjerskog i kulturnog života te brojni građani.

Prisutnima se obratila predsjedavajuća Skupštine KS-a Mirjana Malić i predsjednik Udruženja “Obrazovanje gradi BiH” penzionirani general Jovan Divjak.

Malić je podsjetila da je odlukom Skupštine KS-a 5. februara oficijelno Dan sjećanja na sve stradale građane Sarajeva u periodu opsade 1992.-1995. godine.

– Danas su dvije decenije od strašnog masakra na zelenoj pijaci Markale, danas je memorijalni dan koji ne samo da čuva uspomenu na nevine građane, civile koji su izdržavali četiri godine opsade, nego nas opominje, podsjeća i potiče da živimo na pravi način, da živimo drugačije s porukom, koja neće biti samo otrcana fraza, da se nikada i nigdje ovo nikome ne ponovi – kazala je Malić u izjavi za medije.

Dodala je da nije sigurna “da onaj duh koji smo mi u opsjednutom Sarajevu otpora, građanski duh, koji nije htio da se zatre kultura, još ima dovoljno kritičnu masu”.

General Divjak je kazao da je više od 11.000 građana Sarajeva, više od 100.000 građana u BiH poginuli za svoje ideale.

– BiH jeste u svojim avnojevskim granicama, ali to nije ono što smo očekivali, da će to biti zajednica u kojoj se poštuje različitost i oni koji imaju ideje za BiH – kazao je Divjak.

Naglašava da danas imamo istu šansu da gradimo viziju BiH u kojoj će biti jednakopravni svi građani, narodi.

– Rat nećemo zaboraviti, žrtve nećemo zaboraviti, ali treba, svako od nas, da iznalazi načine kako BiH mora u narednih desetak godina biti ravnopravna članica Evropske unije – naglasio je Divjak.

Dodao je da mladi moraju da uzmu stvar u svoje ruke, “da se otarasimo vlasti koja 20 godina manipuliše i laže nas”, te da mladi trebaju da svojom inteligencijom, sposobnostima dovedu BiH na put kojim žele svi građani BiH.

Potvrdio je još jednom neospornu činjenicu da je agresorska strana uvijek prebacivala krivicu na Armiju RBiH, želeći i na taj način da izjednači krivicu „agresor je onaj koji se branio“.

– Granate koje su pale na Markalama 1994. i 1995. godine i međunarodni stručnjaci su utvrdili da su te granate pale s položaja Vojske RS-a i u to nema nikakve dileme – rekao je Divjak.

Nakon zajedničke komemorativne sjednice položeni su cvijeće i vijenci na spomen-obilježje na pijaci Markale.

Na sarajevskoj pijaci Markale 5. februara 1994. godine oko 12.30 sati s položaja Vojske RS-a koji su se nalazili na području sela Mrkovići ispaljena je rasprskavajuća granata od koje je smrtno stradalo 67, a teže i lakše ranjena 142 građanina Sarajeva.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo