Subota, 23 listopada, 2021

Dan žena u Tuzli: Romkinje podijelile 150 karanfila uz poruke “stop diskriminaciji”

Nemojte propustiti

dan-zena-u-tuzli-romkinje-podijelile-150-karanfila-uz-poruke-stop-diskriminaciji_1425821590

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, Romkinje su danas u Tuzli podijelile 150 karanfila uz poruku o teškom egzistencijalnom stanju i diskriminaciji ove populacije. Iako je većina njih bez posla, socijalne i zdravstvene zaštite, te obrazovanja, ne gube nadu u bolje sutra, a sve ih se više aktivno uključuje u političke tokove, prenosi Anadolija.

Indira Bajramović iz Udruženja žena Romkinja ˝Bolja budućnost˝, ističe da je teško biti žena u bh. društvu i u okolnostima u kojima žene žive, kao i da je ženama Romkinjama dvostruko teže. Svakodnevno se, tvrdi naša sagovornica, suočavaju sa raznim predrasudama i omalovažavanjima, na njih se gleda kao na neobrazovane žene koje neće da rade, pa sa djecom u naručju prose na ulicama.

˝U okviru projekta ‘Jednakost za sve’, koji će trajati do 8. aprila, realizovat ćemo niz aktivnosti kojima je u fokusu položaj ženske romske populacije. Čak su i romske organizacije i udruženja razjedinjeni, ali mi smo se udružile u Žensku romsku mrežu i cilj nam je da nas gledaju kao ravnopravne članice društva, jer i među nama ima itekako obrazovanih i pametnih žena”, kaže Bajramović.

dan-zena-u-tuzli-romkinje-podijelile-150-karanfila-uz-poruke-stop-diskriminaciji_1425821591_0

Žene okupljene oko ovog projekta već razmišljaju kako da se što bolje organizuju i iskoriste priliku na narednim loklanim izborima u BiH.

“Iako smo svjesne da ne možemo napraviti velike promjene, iniciramo poboljšanje života na lokalnom nivou. Na prošlim lokalnim izborima, iako smo znale da nećemo proći, imale smo pet svojih kandidatkinja na listama u BiH, čime smo poslale poruku o želji za političkim odlučivanjem˝, kazala je Bajramović, te dodala da će ih na idućim izborima na lokalnom nivou biti još više.

Sagovornica AA istakla je da će se u pogledu političkog angažmana više aktivirati i u Odboru za Rome pri Vijeću ministara BiH.

˝Ovaj Odbor postoji već tri mandata, a u prethodna dva nije bilo mnogo žena. Sada je broj žena povećan za šest˝, izjavila je Bajramović, skromno dodajući da je upravo ona na čelu Odbora.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo