Subota, 16 listopada, 2021

Danas 40 godina od smrti Ive Andrića

Nemojte propustiti

Ivo Andrić
Ivo Andrić

Na današnji dan prije 40 godina preminuo je književni nobelovac Ivo Andrić.

Tim povodom Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača iz Mostara objavio je knjigu Ive Andrića “Fratarske priče”.

Odgovorni čovjek za izdavača je Danijel Vidović, dizajn je uradila mlada umjetnica Iva Pezić, a urednik izdanja i pisac pogovora, priređivač ove knjige Željko Ivanković.

Knjiga sadrži deset Andrićevih priča iz tzv. fratarskog ciklusa i vezanih za bh. franjevce. U knjizi je i Andrićev esej Sveti Franciskus iz Asizija.

Promocija knjige bit će održana u Mostaru 15. marta i time će i službeno biti obilježena ova važna godišnjica. Očekuje se da će knjiga biti promovirana i u nekim drugim mjestima (Sarajevo i Travnik) – kaže Ivanković.

Govoreći o samoj knjizi Željko Ivanković pojašnjava da je riječ o pričama koje kroz život nekolicine bosanskih franjevaca, ponajprije, fra Marka i fra Petra, oslikavaju osmansku Bosnu kakvu temeljitije, cjelovitije upoznajemo kroz njegove romane Travnička hronika, Na Drini ćuprija i Prokleta avlija.

– Andrićeva fascinacija različitim likovima i tipovima franjevaca, kao predstavnika domaćega svijeta u ovim pričama je dobila svoj vrhunac – kaže Ivanković.

Ovu godišnjicu obilježit će i na simboličan način Zavičajni muzej Travnik.

Kako je za Fenu izjavio Enes Škrgo, kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića, u saradnji s Društvom filatelista i kolekcionara Travnik Zavičajni muzej objavit će prigodnu filatelističku kovertu i poštanski žig.

– Uz datum obljetnice i crtež lika Ive Andrića, na koverti je ispisana Andrićeva misao o smrtnosti koju izgovara njegov književni lik, travnički kajmakam, u romanu „Travnička hronika“. Sve poštanske pošiljke koje 13.marta 2015. budu upućene iz Pošte Travnik, imat će otisnut poseban poštanski žig s motivom ove obljetnice” – kaže Škrgo.

Na poziv HKD “Napredak” Enes Škrgo će isti dan održati predavanje “Hronika Andrićeve smrti” i tom prilikom promovirati filatelističku kovertu.

Ivan Lovrenović svojevremeno o Andriću zapisao je da je “Andrić autentični baštinik i predani tumač one ogromne tradicije koja je kao svoj osjećala i nastojala jezično literarno artikulirati cijeli štokavski univerzuim i to u svim njegovim civilizacijskim i etnokonfesionalnim varijetetima”.

Ivo Andrić rođen je u Dolcu kod Travnika, 9. oktobra 1892. Preminuo je 13. marta 1975.u Beogradu. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1961. godine

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sramotan snimak: Žena histerično šamarala dijete u kolicima

SRBIJA - Na videu koji je zgrozio i šokirao sve one koji su imali prilike da ga vide, vidi...

Možda vas zanima i ovo