Subota, 4 prosinca, 2021

Danas će biti donesena odluka o otvaranju šiša barova: Evo koja pravila će vrijediti

Nemojte propustiti

Na današnjoj sjednici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva  očekuje se ublažavanje još neki mjera, dok će za ostale biti produžen rok važnosti.

Kako piše Oslobođenje, Krizni štab će danas donijeti odluku kojom se, između ostalog, dozvoljava i rad nargila barova, ali pod posebnim uslovima.

– Glavni uslov za rad nargila barova biće korištenje jednokratnih dijelova koje konzumenti stavljaju u usta, ali i jednokratnih crijeva za nargile, koja će se, također, morati mijenjati nakon svake konzumacije. Osim toga, i za nargila barove važiće ista pravila kao i za ostale ugostiteljske objekte, a to je da razmak između stolova mora biti najmanje dva metra, odnosno ako je manji da između stolova ne smije biti stolica, da nema posluživanja za šankom, da se računi naplaćuju za stolom, te da uposlenici stalno moraju nositi maske, a gosti samo kada su u pokretu, odnosno pri ulasku, izlasku, odlasku u toalet, plaćanju računa i slično – saznali smo od naših izvora, piše Oslobođenje.

Ono što su naši izvori posebno naglasili je da donošenjem odluke o prestanku stanja prirodne nesreće ne prestaje rad Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH, niti je opasnost od koronavirusa nestala.

– Ta odluka znači samo da su ukinuti krizni štabovi civilne zaštite, te da je sada sva odgovornost za donošenje, praćenje i ukidanje mjera prebačena na Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, kao i krizne štabove entitetskih ministarstava zdravstva, koji će nastaviti svoje djelovanje na osnovu zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i o zdravstvenoj zaštiti. Također, treba naglasiti da je i dalje na snazi obaveza korištenja zaštitnih maski u javnom zatvorenim prostorima, a na otvorenom je dozvoljen boravak bez maske ako je razmak između osoba najmanje dva metra. Važno je istaći i kako se odluke koje donosi Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva formalno zovu preporukama, one su obavezujuće – naglasili su naši izvori.

Također, na današnjoj sjednici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva očekuje se ublažavanje još nekih mjera, dok će za ostale biti produžen rok važnosti.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo