Srijeda, 4 listopada, 2023

Danas ističe rok za predaju prijava kandidata za prijem u profesionalnu vojnu službu u OSBiH

Preporučeno

Osnovna vojnička obuka bit će realizirana u Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga BiH u Pazariću po planu osnovne vojničke obuke.

Rok za predaju prijava, povodom javnog oglasa za prijem 500 kandidata u profesionalnu vojnu službu (PVS) u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH), ističe danas.

Radi se o javnom oglasu za prijem u PVS u početnom činu vojnika OSBiH, koji je Ministarstvo odbrane BiH objavilo 25. marta s rokom prijave od 30 dana.

Kandidati, koji prilože svu potrebnu dokumentaciju i koji ispunjavaju opće i posebne uvjete, bit će pravovremeno obaviješteni o vremenu i mjestu testiranja i provjera, početku osnovne vojničke obuke i drugim bitnim informacijama.

Upravo se čita:  Od pomoćnog radnika na baušteli do vlasnika građevinske firme sa 200 uposlenika

Izbor kandidata po raspisanom javnom oglasu izvršit će Komisija za izbor vojnika u OSBiH, koju imenuje ministar odbrane BiH, a realizira se kroz tri faze testiranja i provjera te osnovnu vojničku obuku.

Spomenuta testiranja bit će provedena u centrima za regrutovanje i tranziciju u Sarajevu, Banjoj Luci, Čapljini i Tuzli i obuhvataju testove propisane Pravilnikom o prijemu u vojnu službu.

Upravo se čita:  Dalila uspješno rukuje aparatom za varenje: Govorili su – šta ćeš ti djevojka u tome

Za najuspješnije kandidate, na listama uspješnosti, Ministarstvo odbrane BiH će organizovati zdravstvene preglede i izvršiti osnovnu sigurnosnu provjeru, navodi se u javnom oglasu, objavljenom na službenoj stranici Ministarstva.

U skladu s kriterijima javnog oglasa, na osnovnu vojničku obuku bit će upućeni kandidati koji budu oglašeni zdravstveno sposobnim za vojnu službu, odnosno koji prođu odgovarajuće sigurnosne provjere.

Osnovna vojnička obuka bit će realizirana u Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga BiH u Pazariću po planu osnovne vojničke obuke.

Upravo se čita:  Iz sefa Općine Stari Grad Sarajevo nestalo 100.000 KM

Prava i obaveze između kandidata za prijem u profesionalnu vojnu službu i Ministarstva odbrane BiH reguliraju se posebnim ugovorima o osnovnoj vojničkoj obuci.

Kandidati koji ne ispune obaveze iz Ugovora o osnovnoj vojničkoj obuci neće biti primljeni u profesionalnu vojnu službu.

Prilikom odabira kandidata za prijem u PVS, između ostalog, vodit će se računa o ravnopravnoj zastupljenosti spolova u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti spolova.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”,...

Možda vas zanima i ovo