Utorak, 18 svibnja, 2021

Danas najmasovniji protesti ispred zgrade Parlamenta BiH

Nemojte propustiti

Za danas demonstranti pozivaju sve dobronamjerne građanke i građane da se pridruže na dosad najmasovnijem JMBG skupu u Sarajevu, u 11:55, ispred državne Parlamentarne skupštine. “Nikad nismo bili jači i odlučniji da se izborimo za svoja prava, jer mi više nemamo šta da čekamo!” – poručuju demonstranti.

Foto: Muratović M.
Foto: Muratović M.

Očekuje se dolazak više od 5.000 građana iz svih dijelova BiH.

Svoje dolaske najavili su predstavnici mnogih nevladinih organizacija, penzioneri, studenti, taksisti, osobe iz sporta, kulture i drugih sfera javnog života i mnogi drugi.

Preko društvenih mreža na okupljanje su pozvani građani iz svih gradova da, kako su naveli, zajedno bh. vlastima i međunarodnoj zajednici pokažu da ne odustaju od svojih zahtjeva u borbi za prava djece koja su narušili domaći političari.

Osim usvajanja zakona, demonstranti traže i formiranje državnog fonda solidarnosti iz kojeg bi se pomagalo liječenje građana.

Od političara se traži i odricanje 30 odsto svojih primanja do kraja mandata u korist fonda.

Demonstranti traže da učesnici protesta za JMB ne budu krivično gonjeni i, kako naovde, izloženi represiji.

– Solidarno i zajedno ćemo u utorak pokazati vlastima BiH i međunarodnoj zajednici da ne odustajemo od zahtjeva za poštivanje prava djece, koja su direktno ugrozili domaći političari, politizirajući 13 cifara matičnog broja koji se izdavao čak i za vrijeme rata – poziv je koji je upućen svim građanima.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo