Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Danas najtopliji dan u godini, u Mostaru i Banjaluci izmjereno 50 stepeni

Nemojte propustiti

Danas je najtopliji dan u ovoj godini, a temperature koje dostižu  50 stepeni (na suncu) su blizu višegodišnjih rekorda, posebno na sjeveru o jugu zemlj, u Bihaću, Banjoj Luci i Mostaru.

U Banjaluci je danas jedan od najtoplijih dana ovog ljeta. Na snazi je bio crveni meteo alarm. Ekipa ATV zabilježila je temperaturu na Trgu Krajine u Banjaluci- termometar je pokazao da je temperatura premašila 50 stepeni Celziujusovih.

Ni toplotni talas nije omeo Banjalučane u njihovim avakodnevnim aktivnostima, a spas su pronašli u osvježenjima. Nekima je dobro došla flašica vode, a nekima sladoled.

Dok su službena mjerenja temperature u Meteorološkoj stanici Bijeli Brijeg u 15 sati pokazivala 40 stepeni u hladu, na asfaltu je skala u termometru bila zakucana na preko 50 stepeni!

Foto: Dnevni avaz
Temperatura izmjerena u Mostaru (Foto: Dnevni avaz)

Za područje Mostara danas je također uključen crveni meteoalarm koji označava visoke temperature izuzetno opasne po zdravlje stanovništva.

Međutim iz mostarske Službe Hitne ističu da danas nisu imali pojačan broj intervencija na terenu niti su evidentirani pacijenati s kolapsima ili sunčanicom.

Narednih dana, prema najavama meteorologa će biti za 3-4 stepena svježije, ali i dalje toplo.

Narednih desetak dana neće biti padavina, a vreline neće biti ekstremne kao proteklih dana.

(Bh-index)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Općina u Sarajevu uklonila električne romobile s javnih površina koji se koriste bez odobrenja: Ovo su kazne

Uklonjen je 31 romobil sa 22 lokacije do podnevnih sati, a bit će uklonjeni i svi drugi koji se...

Možda vas zanima i ovo