Petak, 14 svibnja, 2021

Danas ročište po žalbi odbrane Mevlida Jašarevića

Nemojte propustiti

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH danas će biti održano ročište po žalbi odbrane Mevlida Jašarevića, koji je prvostepenom presudom osuđen na 18 godina zatvora zbog terorističkog napada na američku Ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.

mevlid-jasaraevicJašarevićev branilac Senad Dupovac izrazio je, uoči ročišta, očekivanje da će Apelaciono vijeće ukinuti prvostepenu presudu i predmet vratiti na ponovno suđenje, jer odbrani nije bilo omogućeno da provede svoje dokaze u prethodnom postupku.

“Svi dokazi koje je odbrana predložila, uključujući svjedoke i dva vještaka odbijeni su na prvostepenom postupku. Provedeni su samo dokazi tužilaštva. Smatramo da je sud povrijedio pravo optuženog na odbranu, što je bitna povreda krivičnog postupka, tako da očekujemo da će sud ukinuti prethodnu presudu i naložiti novo suđenje pred Apelacionim vijećem”, rekao je Dupovac Srni.

Mevlid Jašarević je na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu iz vatrenog oružja ispalio 105 metaka i teže ranio jednog policajca. Tokom izricanja presude 6. decembra prošle godine predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić rekao je da je nesporno utvrđeno da je Jašarević počinio krivično djelo terorizma.

Zbog nedostatka dokaza, drugooptuženi Emrah Fojnica i trećeoptuženi Munib Ahmetspahić oslobođeni su optužbi za pripadnost terorističkoj grupi, odnosno inkriminacija u vezi sa učešćem u pripremi terorističkog čina i uklanjanju dokaza.

Perić je rekao je da je u vezi sa optužbama Fojnice i Ahmetspahića sve ostalo na nivou indicija, te da nije izveden nijedan dokaz kojim bi bila potvrđena navedena kvalifikacija.

Žalbu na prvostepenu presudu Jašareviću uputio je njegov branilac Senad Dupovac, dok se Tužilaštvo BiH žalilo na oslobađajuću presudu Fojnici i Ahmetspahiću.

Početak ročišta pred Apelacionim vijećem zakazan je za 13.00 sati.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

COVAX dopremio vakcine u BiH

U BiH stiglo je 40.800 vakcina protiv virusa korona putem mehanizma Covax, potvrdio je pomoćnik ministra civilnih poslova u...

Možda vas zanima i ovo