Nedjelja, 24 siječnja, 2021

Danas se obilježava neustavni praznik u manjem bh. entitetu: Bez defilea, okupljanja, ali “Dodik ne traži dozvolu kada i šta će da slavi”

Nemojte propustiti

Nakon izjave Bakira Izetbegovića o srpskom narodu: Žestoke reakcije iz BiH i regije, oglasio se i OHR

Nakon gostovanja predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u Dnevniku D Federalne televizije, u kojem je govorio o Miloradu Dodiku i...

U BiH upaljen narandžasti i žuti meteoalarm: Olujni udari, obilne padavine, a stiže i novi snijeg

U Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno oblačno vrijeme. Glavnina padavina očekuje se na području Hercegovine, zapada i...

Cristian Schwarz-Schilling: Njemačka preuzima inicijativu u BiH, ne bi ni pokrenula sve to da misli kako sve treba ostati isto

Njemačka je 20. januara obznanila zvanično kandidaturu bivšeg ministra poljoprivrede Christiana Schmidta za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini....

Federalno ministarstvo zdravstva o nabavci vakcina

Federalno ministarstvo zdravstva podsjeća da je 251. sjednici Vlade Federacije BiH održanoj 14.1.2021. godine prihvaćen Plan vakcinacije protiv COVID-19...

Ustavni sud BiH je 2016. godine, po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, donio odluku prema kojoj je obilježavanje 9. januara kao dana manjeg bh. entiteta neustavno.

Uprkos tome neustavni Dan Republike Srpske obilježit će se danas u manjem bh. enitetu.

Željka Cvijanović, predsjednica RS-a, ranije je najavila da će u Banskom dvoru biti održana svečana akademija, a da će tradicionalni defile biti pomjeren za Vidovdan zbog pandemije koronavirusa.

-Imat ćemo svečanu akademiju bez publike, ali u direktnom televizijskom prenosu, kazala je Cvijanović, da bi potom bilo saopćeno da će biti održan muzički defile – koncert Policijskog orkestra MUP-a RS na relaciji Narodno pozorište – Palata Republike – Trg Krajine.

U RS-u se 9. januar obilježava kao Dan RS-a, jer je na taj datum 1992. godine u Sarajevu, tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini (BiH), donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik jučer je govorio o obilježavanju i nastanku neustavnog dana RS-a.

-Rasprave kada je nastala Republika Srpska i uključivanje Ustavnog suda BiH u tu priču vidim kao jednu od onih koji se ne mire što je uopšte stvorena, jer su otvorili polemiku o toliko očiglednim i neoborivim činjenicama. Odluka Ustavnog suda BiH ne može da promijeni istoriju niti može da utiče na osjećanja ljudi u Republici Srpskoj. Ustavni sud BiH nije svakako institucija gdje bi mi trebali da tražimo dozvolu šta i kada da slavimo, kazao je Dodik za Srnu.

Ustavni sud BiH je 2016. godine, po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, donio odluku prema kojoj je obilježavanje 9. januara kao dana manjeg bh. entiteta neustavno.

Odlukom je naloženo i brisanje spornih odredbi Zakona o praznicima RS-a, pa su vlasti RS u oktobru 2016. usvojile Zakon o Danu RS-a kako bi, kako je tada rečeno, implementirale odluku Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH je 29. marta 2019. ponovno proglasio neustavnim Dan Republike Srpske. Neustavan je dio zakona u kojem stoji da se “na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske 9. januar utvrđuje kao Dan Republike Srpske”. Sud je naveo da odlukom ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika, niti pravo Narodne skupštine RS-a da raspiše referendum o tome kojeg će se datuma proslavljati Dan RS-a.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedna reakcija iz RS-a: Mirko Šarović poručuje da Izetbegovićeve izjave zahtijevaju izvinjenje

Nakon gostovanja predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u Dnevniku D Federalne televizije, u kojem je govorio o Miloradu Dodiku i...

Možda vas zanima i ovo