Ponedjeljak, 19 travnja, 2021

Danas se očekuje svjedočenje Sebije Izetbegović u aferi “Respiratori”

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Osim premijera Novalića, u aferi “Respiratori” optuženi su ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak te Fikret Hodžić vlasnik firme “Srebrena malina”.

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u aferi “Respiratori”. Planirano je svjedočenje direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović i Denisa Đulalića.

Prošle sedmice je svjedočio Đenan Salčin, bivši direktor Agencije za javne nabavke BiH. On je tada kazao da su u martu 2020. godine vladali panika i neznanje te su se svi pribojavali italijanskog scenarija, ali je on na sjednici Vlade FBiH 16. marta 2020., kojoj su prisustvovali federalni ministri, kantonalni premijeri i direktori kliničkih centara, kazao da Zakon o javnim nabavkama ne treba mijenjati kako bi se hitno nabavljala medicinska oprema.

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

Tužilac je na tom ročištu želio znati ko je Salčinu kazao da će biti kriv ako se oprema ne nabavi.

– Direktori kliničkih centara. I Jašarspahić je shvatio da ne moramo ići u izmjenu Zakona. Moj dojam je bio da klinički centri nisu imali ni osnovne stvari. Rekli su da nemaju ništa. Sebija Izetbegović je rekla da odmah može kupiti respiratore, da ima spremno sve za 30 do 50 respiratora. Rekao sam joj da nema smetnji – istakao je Salčin.

”Ko Vam je rekao da ćete Vi biti krivi”, insistirao je Hukeljić, na šta je Salčin kazao:

– Rekla mi je direktno gospođa Izetbegović.

Osim Novalića, optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak te Fikret Hodžić vlasnik firme “Srebrena malina”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

IGK poručio Miloradu Dodiku:’Radiš uzaludan posao! Nećemo šutjeti sve dok se BiH ne oslobodi takvih kao što si ti’

Ne postoji nijedan fenomen svijesti kroz koji se bolje oslikava bosanskohercegovačka prošlost, sadašnjost i budućnost, nego što je to...

Možda vas zanima i ovo