Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Danas u 17 sati Giro di Sarajevo

Nemojte propustiti

Glavne sarajevske ulice danas će biti obojene u zeleno, zvaničnu boju tradicionalnog biciklističkog događaja Giro di Sarajevo, koji istoimeno udruženje već po šesti put organizuje u svrhu promocije urbanog biciklizma. Ono što je pokrenuto kao obižnja vožnja i skretanje pažnje vlastima na nepostojanje biciklističke infrastrukture u Sarajevu, godinama premašuje očekivanja organizatora i postaje pravi festival biciklizma.

– Prve godine smo, kao neformalna grupa građana, okupili oko 600 biciklista, govori Branka Turkić, PR udruženja Giro di Sarajevo.

– Taj broj je iz godine u godinu rastao, ali prošle godine smo i samo ostali iznenađeni jer se na startu pojavilo preko 1.600 učesnika. Ove godine ih očekujemo oko dvije hiljade, što je rekord za jedan biciklistički događaj, usudiću se reći i u cijeloj BiH. Uz pomoć našeg glavnog partnera, obezbijedili smo poklone za najsretnije – tri vrlo kvalitetna GT bicikla i 15 Specialized kaciga, dodala je Turkić.

Događaj ove godine promoviše i novi slogan – “Za BAJKovito Sarajevo”, a to je i najbolji opis onoga što u udruženju pokušavaju promovisati: glavni grad BiH oslobođen gužvi i stresa u saobraćaju i jedno ekološki primamljivo mjesto za život.

– Mi nikada nismo rekli da želimo boljitak samo biciklistima, i to uvijek potenciramo – ako biciklistima koji svakodnevno putuju na posao dvotočkašima obezbijedite normalne uslove za takav vid prijevoza, svima će u gradu biti bolje. Manje automobila i više bicikala je recept koji je svugdje u svijetu ne samo uspio, nego se on nadograđuje novim planovima i projektima, isplativim i efikasnim. A da mi ne organizujemo samo vožnje, dokazujemo svake godine, kao i ove, kada ćemo promovisati prvi profesionalni, svjetskim standardima prilagođen biciklistički parking kod BBI centra. To radimo saradnji sa Općinom Centar, a nadamo se da će i ostale gradske općine prepoznati kvalitet ovakvih projekata, objasnila je Turkić.

Parking će moći prihvatiti preko 20 bicikala, a svi vozači će na njemu moći bicikla vezati za ankerisane profila “obrnutog U slova”, na lokaciji koja će biti pokrivena i video nadzorom. Ti profili su već godinama standard u svijetu, i dokazani su kao najefikasniji protiv krađe ali i uštede prostora.

Giro di Sarajevo 2013 krenuće danas u 17 sati ispred Osnovne škole “Skender Kulenović” na Dobrinji, a učesnici će proći, uz pratnju policije i blokirane ulice, kroz čitav grad, da bi na kraju stigli na cilj na Vilsonovo šetalište. Organizatori naglašavaju da je potrebno doći ranije da bi se izbjegla gužva. Obavezna registracija i podjela brojeva trajaće od 15.00 do 16.45 sati, a za sve učesnike je obezbijeđena tradicionalna narukvica i okrijepa, kako na startu, tako i na cilju.

giro-di-sarajevo-9

(Oslobođenje)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo