Petak, 24 ožujka, 2023

Danas udara treće Džemre, proljeće na vratima

Nemojte propustiti

Treće džemre, puca danas, 5.marta u zemlju kada, po narodnom kazivanju, zemlja otopli i postane pogodna za prvu sjetvu.

Mnogi mladi ne znaju šta znače „džemre“ o kojima se često govori, a koja se pojavljuju u drugoj polovini zime.

19. februara, je prvo džemre. Šta znači „Prvo džemre u zrak“, „Drugo u vodu“, „Treće u zemlju“ i zbog čega narod pazi na prvo džemre?„Džemre“ (talas) nam javljaju da je proljeće pred nama. Sa proljećem dolazi naglo otopljavanje i bujanje životnih sokova. Zamirisaće ljubičice, visibabe, jagorčevina, a iscvijetat će jorgovani, maćuhice, zambaci i tulipani. Buđenje prirode se ponavlja svakog proljeća.

A kad “udari” džemre? Džemra, turska riječ koja označava talas, “udari” tri puta. Džemre je zračna struja koja dovodi do postepenog popuštanja studeni u rano proljeće. Za džemre se kaže da „pada“ (ili puca). Po istočnjačkim kalendarima, a i po muslimanskim takvimima (vjerskim kalendarima), u nas prvo džemre pada u zrak 19. februara, drugo u vodu 26. februara, a treće u zemlju 5. marta. Pod uticajem džemreta vraća se život, izbijaju pupoljci na drveću, procvjetava cvijeće poput ljubičice, lale, visibabe. No, nisu samo džemre karakteristične za tursko narodno vjerovanje o prirodnim procesima. Naime, u takvom izuzetno zanimljivom posmatranju prirodnih promjena mart obilježavaju i drugi datumi.

Treće džemre, puca danas, 5.marta u zemlju kada, po narodnom kazivanju, zemlja otopli i postane pogodna za prvu sjetvu.

Po narodnom vjerovanju zima i hladnoće ubrzo bi trebale prestati. Nakon što pukne treće džemre očekuju nas Babine huke, od 10. do 17. marta vremenske prilike će se brzo mijenjati pa u narodu kažu da se u tom periodu u jednom danu izmijene sva godišnja doba.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ambasada SAD: Očajnički potezi Dodika, još jedan korak ka izolaciji

- Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih lidera nanosi štetu RS - poručuju Američka...

Možda vas zanima i ovo