Utorak, 30 studenoga, 2021

Danilo Medina drugi put izabran za predsjednika Dominikanske Republike

Nemojte propustiti

Danilo Medina dobio je drugi četverogodišnji mandat predsjednika Dominikanske Republike. Prema preliminarnim rezultatima, za Medinu je na izborima u nedjelju glasalo 62 posto birača, prenosi Anadolu Agency. 

Medinina pobjeda na izborima znači i konsolidaciju u redovima Dominikanske oslobodilačke partije koja je na vlasti od 2004. godine. 

U predsjedničkoj utrci Medini je glavni konkurent bio kandidat Moderne revolucionarne partije Luis Abinader, koji je osvojio 36 posto glasova.

Nešto prije ponoći u nedjelju, izborna komisija je prebrojala glasove sa oko 25 posto biračkih mjesta. Saopćila je kako su izbori protekli u najboljem redu, međutim postoje i oni koji tvrde kako su kupovani glasovi i vođena kampanja ispred biračkih mjesta. 

Najmanje jedna osoba je ubijena i četiri ranjenje u tučnjavi pristalica Dominikanske oslobodilačke partije i njihovih protivnika. 

U izborima je učestvovalo 26 političkih stranaka, a pravo glasa imalo je oko 6,7 miliona birača. Biralo se i 190 poslanika, 32 senatora, 158 gradonačelnika i 1.164 vijećnika. 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dragan Čović jučer glasao protiv Zakona o zabrani negiranja genocida, a ovako je govorio u Srebrenici 2015. godine

Na snimku iz 2015. godine Čović je u Potočarima pozdravio sve prisutne koji su, kako je naveo, došli pokloniti...

Možda vas zanima i ovo