Srijeda, 4 listopada, 2023

Dao je otkaz u Njemačkoj i vratio se u BiH: Danas ima svoju firmu i želi dokazati da kvalitet može pobijediti korupciju

Preporučeno

– Radio sam u šljunkari, bio sam serviser i vozač pretovarnih mašina i bagera. Kad sam dao otkaz svi su se šokirali. Međutim, meni Njemačka nije odgovarala, nisam se tu vidio, smatrao sam da mogu napraviti više, da mogu raditi sam za sebe – priča nam Edvin.

Dvadesetdvogodišnji Edvin Valentić rođen je u Njemačkoj u koju je, poput velikog broja mladih ljudi, otišao i da radi nakon što je u Bosni i Hercegovini završio srednju školu.

No za razliku od mnogih mladih koji su u Njemačkoj i ostali, Edvin je izabrao nešto drugačiji put. Dao je otkaz u firmi u kojoj je radio i zaputio se u BiH s ciljem da ovdje osnuje firmu.

– U Bosnu i Hercegovinu sam se vratio 1. aprila prošle godine. Iako su mnogi mislili da se šalim, ja sam bio ozbiljan. Odlučio sam da dam otkaz u firmi u kojoj sam radio, da se vratim u Bosnu i Hercegovinu i pokušam u životu napraviti nešto više – ispričao je Valentić za BiznisInfo.

Iako je u Njemačkoj imao platu od oko 5.000 KM i kako kaže, posao iz snova, u ovoj zemlji nije se vidio.

– Radio sam u šljunkari, bio sam serviser i vozač pretovarnih mašina i bagera. Kad sam dao otkaz svi su se šokirali. Međutim, meni Njemačka nije odgovarala, nisam se tu vidio, smatrao sam da mogu napraviti više, da mogu raditi sam za sebe – priča nam Edvin.

Upravo se čita:  Ispravljena nepravda prema penzionerima: Sada je isto na Domu naroda da usvoji ovaj zakon

U početku Edvin je imao viziju da će u BiH osnovati mali obrt, no kontakti koje je ostvario svega tri dana prije nego što će napustiti Njemačku odredili su da stvari krenu u drugom pravcu i da vrlo brzo postane generalni zastupnik uspješne njemačke kompanije „Lutze Group“ za BiH i zemlje regije – Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru.

Ova grupacija se bavi plastičnim inžinjeringom i održavanjem transportnih sistema u sektoru mašinstva i postrojenja za kompanije koje se bave „krupnim“ transportom i transportom gumenim trakama na okretanje u teškoj industriji i same njihove reparacije.

Slučajan susret

– Tri dana prije isteka otkaznog roka u firmu gdje sam radio došli su radnici da nešto poprave. Kad sam vidio kako rade zapitao sam se da li u BiH postoji nešto ovako. Malo sam istraživao i vidio da je uglavnom riječ o kineskoj i turskoj robi što je značajna razlika u kvalitetu u odnosu na njemačku opremu i alate. Tehnologije koje koristi “Lutze Group” još uvijek nisu bile prisutne na Balkanu – priča Valentić.

Odmah sutradan ih je pitao da li su zainteresovani da prošire tržište.

– Nazovem, predstavim sebe i svoju viziju i kažem da želim da ove tehnologije dovedem u BiH. Oni su se odmah složili i rekli da im treba za ovaj region neko ko priča njemački jezik – kaže Valentić.

Upravo se čita:  Iz Centralne banke tvrde: Strana ulaganja u BiH porasla za više od 30 posto!?

Došao je u Bosnu i Hercegovinu i umjesto prvobitno plairanog obrta ovorio d.o.o. Tako je nastala firma Valex company.

Nove tehnologije

Ugovor iz njemačke kompanije stigao je za dva dana a odmah je dogovoreno da iz Bosne i Hercegovine pokriva i susjedne zemlje.

Valex Company sada ima zastupništvo za opremu i reparaciju transportnih sistema – od vijaka preko tehničkih guma, trakastih trasportera u svim dimenijama, ljepila za hladne i tople vulkanizacije.

Ova oprema i alati za reparaciju primjenjuju se u svim industrijama gdje postoje transportni sistemi – najviše u rudnicima i energetskim postrojenjima, ali i prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, u šljunkarama, betonarama, na aerodromima…

Jedina je kompanija na našem tržištu koja ima najnovnije tehnologije za ove namjene njemačke kvalitete.

– Valex Company d.o.o. Zenica osnovana je kao društvo koje vrši posredovanje između klijenata sa teritorije Bosne i Hercegovine i njemačkog proizvođača „Lutze Group“ koji svoje proizvode plasiraju širom Evrope, od Holandije preko Belgije do Francuske i šire – kaže nam Valentić.

Najpopularniji proizvodi „Lutze Group“ su LUWIREP® materijali za popravku, sa dvokomponentnim razvijenim sistemom za popravku transportnih traka i zaštitu od habanja i korištenja.

Najznačajniji među njima su LUWIREP® 70, osmišljen i dizajniran za popravku gumenih traka i zaštitu od habanja, te LUWIREP® 85 smjese za popravku i jačanje PU zaštitnih ploča i premaza, te izravnavanje prijelaza.

– Društvo je specijalizovano za reparaciju gumenih pokretnih traka, zatim nabavku svih vrsta traka i valjaka, ljepila za vulkanizaciju, strugače/čistače i druge sitne proizvode namijenjene reparaciji – kaže Valentić.

Upravo se čita:  Miholjsko ljeto: Evo do kad će biti stabilno i natprosječno toplo

Prvi veliki posao

A nakon nekoliko manjih poslova, Valex company je nedavno dobila i svoj prvi veći posao na koji je Valentić izuzetno ponosan.

– Prvi veliki posao koji smo dobili je u Elektroprivredi i iako ni ovdje nije riječ o nekom prevelikom iznosu, mogu reći da je to posao na koji sam izuzetno ponosan. Otkako sam počeo raditi, susretao sam se i s korupcijom i s različitim mišljenjima ljudi o tome kako se može i treba raditi. A ja to neću, ja hoću da dokažem da se može pošteno raditi. Uspio sam dobiti posao u firmi gdje su svi mislili da je to nemoguće i u kojoj nikog ne poznajem i to na sasvim regularan način. Vidio sam da za kvalitet ima nade i da će on vremenom biti jači od korupcije u ovoj državi. To je moto mojih njemačkih partnera a i moj – da kvalitet stvara razliku – priča nam Valentić.

Valentić ostaje u BiH da dalje razvija posao.

– Vratio sam se jer volim Bosnu i Hercegovinu i naš narod bez obzira što ovdje ima puno više problema nego u Njemačkoj. Volim slobodu koje u Njemačkoj nema. Mnogi ne cijene Bosnu dok iz nje ne odu – zaključuje Valentić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”,...

Možda vas zanima i ovo