Subota, 18 rujna, 2021

Dautbašić: Zabrinjavajući pozivi za vraćanje viza za EU

Nemojte propustiti

Stavovi predsjednika bavarske vlade i utjecajnog njemačkog političara Horsta Zehofera (Seehofer) o tome da Balkancima, zbog zloupotreba prava na azil, opet treba uvesti vizni režim, zabrinjavajući su, ocijenio je za “Avaz” šef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima te sekretar Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić.

Komentirajući Zehoferovu izjavu o tome da je i građanima BiH nužno uvesti viznu obavezu, Dautbašić je naglasio činjenicu da Evropska komisija trenutno BiH doživljava kao državu koja bilježi napredak u smanjenju broja lažnih azilanata.

– Prema nedavno obavljenom izvještaju Frontexa, BiH je jedina država u regionu koja je u poređenju s prethodnim periodom imala smanjenje broja lažnih azilanta, i to za šest posto. Sve ostale zemlje zapadnog Balkana imaju povećanje, a najveći problem predstavlja Albanija, gdje je zabilježeno povećanje od 239 posto – kazao nam je Dautbašić.

Uprkos ovim pozitivnima podacima za našu državu, cijeni Dautbašić, Zehoferova izjava može izazvati određene probleme.

On, međutim, tvrdi da treba imati na umu da je Evropska komisija prošle godine donijela sigurnosnu klauzulu koja propisuje procedure o tome kako može doći do privremene suspenzije bezviznog režima za zemlje koje ne poštuju svoje obaveze iz mape puta.

– Upravo ta sigurnosna klauzula govori o tome da zemlje koje nemaju povećanja uopće ne mogu biti ni tretirane na način da im se beneficija bezviznog režima ukine! Treba napomenuti da pojedine države mogu od Evropske komisije tražiti da se suspendira bezvizni režim, ali samu odluku donosi svih 27 zemalja članica EU – kaže Dautbašić.
Migranati iz Sirije i Iraka

Kako je “Avazu” preneseno iz izvora u Evropskoj komisiji, Zehoferova izjava donekle je amortizirana informacijom da se i zemlje zapadnog Balkana suočavaju s migracijom osoba iz Sirije i Iraka, i to preko Grčke, koja je članica EU. Najviše su u tom smislu pogođene Srbija i Makedonija.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo