Srijeda, 20 listopada, 2021

Daviddi o vlasti u FBiH: Rješenje će biti pronađeno

Nemojte propustiti

renzo daviddi

Otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi izrazio je očekivanje da će u određenom trenutku biti pronađeno rješenje za formiranje vlasti u Federaciji BiH.

Daviddi je rekao da je formiranje vlasti u FBiH i na nivou BiH potrebno i zbog ozbiljnijeg uključivanja u definisanje reformske agende.

“EU i međunarodne finansijske institucije su već neko vrijeme spremne da sa predstavnicima izvršne vlasti zajednički definišu i sadržaj reformi. Za cijeli taj proces potrebni su nam sagovornici, ali ne samo kada je riječ o definisanju programa reformi, već i kada je riječ o njihovoj realizaciji”, rekao je Daviddi novinarima u Banjaluci.

Potpredsjednik FBiH Milan Dunović povukao je saglasnost za imenovanje Vlade, a u obrazloženju ove odluke naveo je da je uvidom u nacionalnu strukturu imenovanih članova federalne Vlade utvrđeno da nisu ispunjeni uslovi propisani Ustavom.

Ustav FBiH propisuje da se federalna Vlada sastoji od osam ministara iz reda bošnjačkog, pet iz reda hrvatskog i tri ministra iz reda srpskog naroda, dok jednog ministra iz reda ostalih može imenovati premijer iz kvote najbrojnijeg konstitutivnog naroda.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo