Srijeda, 16 lipnja, 2021

Davutoglu: Neuspjeh UN u Siriji, nalik Bosni i Ruandi

Nemojte propustiti

Ahmet Davutoglu
Ahmet Davutoglu

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu kritikovao je danas neuspjeh međunarodne zajednice da okonča krvoproliće u Siriji, ističući da će se jednog dana neki čelnik Ujedinjenih nacija zbog toga izvinjavati.

“Međunarodni sistem ne uspjeva, kao što nije uspio u Bosni tri godine, kao što nije uspio u Ruandi mnogo godina”, rekao je Davutoglu na godišnjoj konferenciji o bezbjednosti u Minhenu, prenio je AFP.

Navodeći da su se UN izvinjavale zbog nesposobnosti da djeluju u svoje vrijeme u Bosni, Davutoglu je rekao da će “jednog dana drugi generalni sekretar UN ići u Homs i Jarmuk i izvinjavati se”.

Francuska novinska agencija podsjeća da su u sirijskom konfliktu civili najugroženiji u opkoljenom Homsu i palestinskom izbjegličkom kampu u Jarmuku na jugu Damaska.

Aludirajući na “Arapsko proljeće” i ono što dolazi poslije njega, turski ministar spoljnih poslova je rekao da “sirijski narod ne vidi sunce” i da je “u tami”.

“Ko će im donijeti sunce? Trebalo bi Savjet bezbjednosti UN, ali do sada on nije načinio nijedan značajan potez”, rekao je Davutoglu, podsjećajući da je Turska smjestila 700.000 izbjeglica.

Protesti protiv sirijskog predsjednika Bašara el-Asada u martu 2011. godine pretvorili su se u krvavi sukob u kome je poginulo više od 130.000 ljudi, podsjeća AFP.

Agencija navodi da je Asad dobio diplomatsku podršku Rusije, koja je u SB UN sa Kinom blokirala pozive Zapada na kaznenu akciju protiv režima u Damasku.

(Agencije)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beograđani o gestu Vlade KS: I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim Bosnu

Ne treba mi vaučer. I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim...

Možda vas zanima i ovo