Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Da nije snimio fotografiju, niko mu ne bi vjerovao: Ribar uhvatio misteriozno providno stvorenje (Foto)

Nemojte propustiti

Foto: Caters News Agency
Foto: Caters News Agency

Ribar sa Novog Zelanda bio je zbunjen kada je na površini okeana uhvatio providno stvorenje koje izgleda poput škampa.

Stewart Fraser je pecao sa sinovima 43 milje sjeverno od poluotoka Karikari kada je ugledao providni ‘škamp’ kako pluta u blizini površine vode.

“Dvoumio sam se da li da ga povučem, ali znatiželja je bila jača od mene pa sam odlučio da pogledam izbliza o čemu se radi. Bilo je ljuskavo i prilično čvrsto, poput želea i niste iznutra mogli vidjeti ništa osim male narandažste grudvice”, rekao je Stewart, prenosi Oslobođenje

Zbunjeni su bili i njegovi ostali prijatelji ribari. I dalje ne zna o kakvom stvorenju se radi.

“Nemamo pojma šta bi to moglo biti, ništa slično ranije nisam vidio”, dodao je.

Međutim, Deborah Cracknell, istraživač sa National Marine Aquariuma u Plymouthu je izjavila za MailOnline kako vjeruje da se radi o morskoj životinji Salpa Maggiore (Salpa maxima).

“O njima se malo zna. Nalaze se u hladnijim morima i najzastupljeniji su u Južnom okeanu”, rekao je Paul Cox, direktor očuvanja i komunikacija National Marine Aquariuma.

riba

“Salpa je u obliku bureta i kreće se grčenjem, pumpanjem vode kroz svoje želatinsko tijelo. Hrani se fitoplanktonima iz gornjeg osunčanog sloja okeana. Imaju zanimljiv životni ciklus alternativne generacije i postoje kao usamljeni pojedinci ili kao grupe koje formiraju duge lance”, dodao je.

“Zajedničko sa drugim bespomoćnim životinjama koje se nalaze u otvorenim vodama, poput meduza i hidroida, je da im prozirnost omogućava određenu zaštitu od predatora. To je vrlo dobra kamuflaža u vodi.”

(Olslobodjenje.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tragedija u BiH: Poznat identitet poginulih mladića, bavili se sportom

Poznat je identitet stradalih mladića u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 22:00 sata na magistralnom putu M-106...

Možda vas zanima i ovo