Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Dekan FPN reagovao: Netačno je da studenti iz RS ne mogu postati asistenti u Sarajevu

Nemojte propustiti

Facebook status Jovane Suslovski studentice generacije na Fakultetu političkih nauka (FPN) Univerziteta u Sarajevu koja je ustvrdila da se na FPN-u ne može zaposliti samo iz razloga što živi u Republici Srpskoj izazvao je mnogo pažnje.

Njene navode odmah je demantovao dekan FPN prof.dr. Sead Turčalo i pojasnio da je konkurs na koji se poziva Suslovski objavio Univerzitet u Sarajevu za prije asistenata i viših stručnih saradnika na više fakulteta. No, suština je da se konkurs realizuje putem programa zapošljavanja Federalnog zavoda za zapošljavanje uz uslov da aplikanti budu na evidenciji nezaposlenih na biroima u FBiH.

“U suštini, ne može niko aplicirati ko nije na evidenciji nezaposlenih na biroima u FBiH. Ovdje se ne radi o bilo kakvoj vrsti diskriminacije u režiji Univerziteta u Sarajevu ili Fakulteta političkih nauka UNSA kako se interpretira s obzirom na to da neki mediji prenose FB status kao vijest bez bilo kakvog konteksta, nego o propisima Federalnog zavoda za zapošljavanje koje predviđa ova vrsta zapošljavanja”, rekao je za Slobodnu Bosnu dekan FPN-a Sead Turčalo.

Na pitanje novinara mogu li studenti generacije koji ne žive u FBiH raditi na FPN-u i kako:

“Kada Univerzitet i bilo koji fakultet pri UNSA raspisuju konkurse izvan ovakvih programa Federalnog zavoda za zapošljavanje onda na njega može konkurisati svaki bh. državljanin koji ispunjava akademske uvjete koje propisuje Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo. Kada se radi o programima zapošljavanja Kantonalnog zavoda onda aplikanti onda aplikanti moraju biti na evidenciji Zavoda u Kantonu Sarajevo, kao što je i u slučaju sa Federalnim zavodom za zapošljavanje”, objasnio je Turčalo za SB.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Općina u Sarajevu uklonila električne romobile s javnih površina koji se koriste bez odobrenja: Ovo su kazne

Uklonjen je 31 romobil sa 22 lokacije do podnevnih sati, a bit će uklonjeni i svi drugi koji se...

Možda vas zanima i ovo