Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Delegacija EU o političkoj podjeli policijskih agencija i OSA-e: Izvor velike zabrinutosti u pogledu profesionalizma

Autor:NAP.ba

Preporučeno

Jasan stav o političkom utjecaju na nosioce javnih funkcije iskazala je i Delegacije EU

Nova državna vlast koja bi trebala biti potvrđena naredne sedmice, već je na jednom od sastanaka koalicionih stranaka dogovorila raspodjelu nekih od ključnih pozicija u sigurnosnom sektoru BiH.

Riječ je o tri državne policijske agencije i Obavještajno-sigurnosnoj agenciji. Vrlo precizno su politički lideri javnosti saopćili šta je koja stranka dobila. Pa je tako SNSD-u pripala SIPA gdje je već direktor blizak toj stranci Darko Ćulum, Granična policija BiH ostaje HDZ-u gdje je istekao drugi mandat direktora Zorana Galića koji je redovni sudionik okupljanja političke obitelji HDZ-a, a Direkcija za koordinaciju policijskih tijela strankama pripala je strankama okupljenim oko SDP-a i NIP-a zbog čega se ide na poništavanje okončanih konkursa za šest čelnih pozicija u tri agencije ili barem jednog njihovog dijela.

Upravo se čita:  Poslodavci u FBiH insistiraju na zakonu o zapošljavanju stranaca, ali i da se "srede" evidencije nezaposlenih

Kada je riječ o OSA-i, stranke osmorke dobile su direktorsku poziciju, dok je zamjenička rezervisana za SNSD.

Nekim imenima za direktora OSA-e već se licitiralo u javnosti, iako obavljaju vrlo važne pozicije na kojima je potrebna politička neutralnost. Na taj način su stranački etiketirani što može utjecati na njihov profesionalni dignitet i nezavisnost od politike/a.

Upravo se čita:  Društvene mreže gore nakon Dodikove posjete džamiji: „Arlauču li hodže u Tatarstanu, tamo nema srpskih nekretnina…"

Jasan stav o političkom utjecaju na nosioce javnih funkcije iskazala je i Delegacije EU odgovarajući na pitanje da li je u jednoj državi koja ima status kandidata EU prihvatljiva politička intervencija kada je riječ o važnim pozicijama unutar policijskih i obavještajne agencije.

„Jačanje vladavine prava je okosnica procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine. Nosioci javnih funkcija imaju odgovornost da djeluju u javnom interesu i kao takvi treba da se pridržavaju najviših standarda profesionalizma i integriteta.

Upravo se čita:  Dodik po povratku iz Rusije: Primljeni smo sa puno uvažavanja, nema nikakve mistike

Međutim, politički uticaj je i dalje izvor velike zabrinutosti u pogledu profesionalizma i odgovornosti u javnim institucijama“, naveli su u odgovoru iz Delegacije EU za Patriju.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Dobre vijesti za bh. dijasporu koja živi u ovoj europskoj državi: Usvojen važan sporazum o vozačkim dozvolama između Bosne i Hercegovine i Italije

Danas je, nakon 12 godina neuspješnih pokušaja usaglašavanja, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog ministra komunikacija i prometa...

Još vijesti za vas