Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Delegacija EU odgovorila na brojne kritike nakon poteza Angeline Eicchorst

Nemojte propustiti

– Poziv strankama je ponovljen i tokom jučerašnjeg sastanka – kazali su iz Delegacije Europske unije

Sve političke stranke predstavljene u bh. parlamentu su bile i još uvijek su pozvane da učestvuju u ustavnoj i izbornoj reformi u BiH, istakli su jutros u poruci iz Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Poziv strankama je ponovljen i tokom jučerašnjeg sastanka, dodali su, pa nastavili:

Upravo se čita:  Ko je uhapšeni općinski vijećnik u Novom Gradu?

“Što se tiče neumskih pregovora, neke stranke su se odlučile da ne učestvuju u njima. Reći da su isključene iz istih nije istina.”

Odgovor je ovo na brojne jučerašnje komentare, koji uključuje onaj Viole von Cramon, njemačke europarlamentarke koja je izjavila kako je “isključivanje građanskih stranaka iz pregovora put u dalje podjele”.

“Bosna zaslužuje najviše europske standarde za pitanja svoje demokratije i parlamenta. Građanske stranke su ključne kako bi se osiguralo da se ovi standardi i sprovedu a Europska služba za vanjske poslove će poštovati njihovo mišljenje tokom reformskog procesa. Bilo koji oblik isključenja tih stranaka vodi samo ka daljim etničkom podjelama”, poručila je ona jučer na društvenim mrežama.

Upravo se čita:  U ponedjeljak će se znati rang-liste za direktora DKPT-a i zamjenika direktora Granične policije BiH

Reakcija je uslijedila i od slovenskog zastupnika Klemena Grošelja koji je rekao da dijalog može biti uspješan samo ako je inkluzivan i transparentan.

“Uznemirujuće je čuti da su građanske, multietničke stranke isključene iz pregovora o izbornom modelu Predsjedništva BiH. Dijalog može biti uspješan samo ako je inkluzivan i transparentan. Očekujem od svih predstavnika EU da postupaju u skladu sa osnovnim vrijednostima i principima EU”, poručio je Grošelj.

Pročitajte još

Izdvajamo

Da li je dodatno ograničenje brzine dobra ideja? Ministar Katica odgovorio na kritike o prijedlozima

- U KS konstatovana je velika ugroženost pješaka, posebno u centru Sarajeva - naglasio je Katica  Stravična nesreća u Sarajevu...

Možda vas zanima i ovo