Ponedjeljak, 8 ožujka, 2021

Delegacija EU poziva vlasti BiH da migrante iz Lipe prebace u Biru

Autor:NAP

Nemojte propustiti

Strava u BiH: Muškarac pokušao silovati 14-godišnju djevojčicu, policija ga ekspresno uhapsila

ŽEPČE - Nad uhapšenim muškarcem se provodi kriminalistička obrada, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac Tužilaštva ZDK...

U zadnjih pet mjeseci zvanično nije potvrđen nijedan slučaj sezonske gripe u BiH

U Bosni i Hercegovini u proteklih pet mjeseci zvanično nije potvrđen nijedan slučaj sezonske gripe od čijih posljedica su...

Christiane Amanpour, novinarka CNN-a za Face TV: Nema budućnosti ako je Bosna i Hercegovina podijeljena u entitete, RS mora odgovarati

Christiane Amanpour, novinarka CNN-a, gostovala je sinoć na televiziji FACE te je istakla da su BiH i Balkan bliski...

Policija intezivno traga za Renatom Marjanovićem, sinoć je ispalio rafal na kafić

Renato Marjanović i odranije je poznat po nasilničkom ponašanju, a u žižu javosti dospio je u martu 2019. godine...

Evropska unija je pružila značajnu finansijsku i tehničku podršku Bosni i Hercegovini za bolje upravljanje migracijama i azilom, te za pomoć građanima u suočavanju s ovom izazovnom situacijom.

EU u Bosni i Hercegovini izražava zabrinutost zbog situacije u vezi sa migracijama u zemlji. Humanitarna kriza postaje stvarnost zbog neaktivnosti vlasti u Bosni i Hercegovini.

Trenutni vremenski uslovi ozbiljno ugrožavaju živote preko 2.000 osoba koje spavaju vani u teškim uslovima i 1.300 osoba smještenih u privremenom objektu Lipa, koji je neprikladan za zimu, jer vlasti nisu osigurale neophodne uslove.

Ovakvo stanje rizikuje da dodatno utiče na cjelokupnu sigurnosnu situaciju, kao i na humanitarnu krizu, u vrijeme pandemije COVID-19. Rješenja postoje i EU je spremna pružiti podršku Bosni i Hercegovini u poduzimanju potrebnih aktivnostima.

Kao neposredni prioritet, apeliramo na vlasti Bosne i Hercegovine da privremeno izmjeste izbjeglice i migrante trenutno smještene u objektu Lipa, u prihvatni centar „Bira“ u Bihaću, koji finansira EU, a koji su kantonalne vlasti nezakonito ispraznile 30.9.2020. godine i koji je spreman za prihvat izbjeglica i migranata.

Pored toga, vlasti Bosne i Hercegovine trebale bi ispuniti svoje opredjeljenje da otvore dodatni prihvatni centar u Čiljugama kod Tuzle, kako bi obezbijedile sklonište svima onima kojima je potrebno u nadolazećoj zimi.

EU je pružila značajnu finansijsku i tehničku podršku Bosni i Hercegovini za bolje upravljanje migracijama i azilom, te za pomoć građanima u suočavanju s ovom izazovnom situacijom.

Pozivamo vlasti da djeluju krajnje hitno kako bi se spasili životi. EU će i dalje biti uz sve građane i podržavati vlasti Bosne i Hercegovine u suočavanju s izazovnom situacijom.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Strava u BiH: Muškarac pokušao silovati 14-godišnju djevojčicu, policija ga ekspresno uhapsila

ŽEPČE - Nad uhapšenim muškarcem se provodi kriminalistička obrada, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac Tužilaštva ZDK...

Možda vas zanima i ovo