Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

Delegacija iz RS-a položila cvijeće u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici

Nemojte propustiti

Predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske kao i bivši pripadnici JNA i članovi porodica danas su položili cvijeće u bivšin Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Delegacija iz RS-a u mimohodu je došla do mjesta na kojem inače polažu cvijeće, nakon čega su napustili današnju ulicu Hamdije Kreševljakovića.

Prije 30 godina prilikom prolaska kolone JNA koja je bila u vojnoj formaciji iz komande na Bistriku dok je predsjednik Alija Izetbegović se nalazio u jednom vozilu kao zarobljenik došlo je do zaustavljanja kolone i razmjene vatre. Tada je poginulo nekoliko pripadnika JNA kao i članica sanitetskog tima.

Dan prije 2. maja vodile su se borbe u Sarajevu kada je JNA napala ključne institucije s ciljem preuzimanja kontrole, ali su hrabri branioci uspjeli odbraniti grad. Istog dana predsjednik Izetbegović je odveden protiv svoje volje u kasarnu u Lukavici, a trebao je biti razmijenjen 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici.

 

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nešić nezadovoljan Dodikovom pomoći od 100 KM narodu, smatra da je, kao Vučić, trebao dati 200

Milorad Dodik je jučer najavio da će mladi, penzioneri i borci u Republici Srpskoj dobiti jednokratnu novčanu pomoć u...

Možda vas zanima i ovo