Petak, 29 rujna, 2023

Delegacija iz RS-a položila cvijeće u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici

Preporučeno

Predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske kao i bivši pripadnici JNA i članovi porodica danas su položili cvijeće u bivšin Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Delegacija iz RS-a u mimohodu je došla do mjesta na kojem inače polažu cvijeće, nakon čega su napustili današnju ulicu Hamdije Kreševljakovića.

Prije 30 godina prilikom prolaska kolone JNA koja je bila u vojnoj formaciji iz komande na Bistriku dok je predsjednik Alija Izetbegović se nalazio u jednom vozilu kao zarobljenik došlo je do zaustavljanja kolone i razmjene vatre. Tada je poginulo nekoliko pripadnika JNA kao i članica sanitetskog tima.

Upravo se čita:  Stiže nam Miholjsko ljeto: Očekuju nas temperature i do 29 stepeni

Dan prije 2. maja vodile su se borbe u Sarajevu kada je JNA napala ključne institucije s ciljem preuzimanja kontrole, ali su hrabri branioci uspjeli odbraniti grad. Istog dana predsjednik Izetbegović je odveden protiv svoje volje u kasarnu u Lukavici, a trebao je biti razmijenjen 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici.

 

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo