Subota, 4 prosinca, 2021

Demantovala Dodika: Sredstva koja su Rusi koristili u bolnici u Bijeljini imamo i mi u BiH

Nemojte propustiti

Medicinski tim stručnjaka iz Rusije nešto ranije je posjetio Opštu bolnicu Sveti Vračevi u Bijeljini i izvršio dezinfekciju prostorija.

Brojne su reakcije na poziv Dragana Čovića upućen ruskoj vojsci za dezinfekciju SKB Mostar. Ruski tim ipak nije ušao u BiH. Naime, Ambasada Rusije je prema MVP-u za ulazak istog konvoja koji je ranije bio u RS i lica preko granice, ovog puta poslala notu koja je sadržavala detaljniji spisak vojno-tehničkih sredstava, imena i prezimena medicinskog tima, ali i njihove vojne činove.

To je značilo da Ministarstvo vanjskih poslova BiH, za razliku od ranijeg slijetanja i dolaska u Banju Luku, to više nije moglo označiti humanitarnim djelovanjem.

UKC RS je jedna od ustanova koju su dezifikovali pripadnici epidemiološkog odreda ruske vojske. Isti tim je na poziv lidera HDZ-a BiH trebao doći u SKB Mostar, a iz ove stranke kazali su kako je poziv Dragana Čovuća ruskoj vojsci uslijedio nakon “utvrđenih činjenica i prenešenog “pozitivnog” iskustava Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luka”.

Medicinski tim stručnjaka iz Rusije posjetio je Opštu bolnicu Sveti Vračevi u Bijeljini i izvršio dezinfekciju prostorija.

Kako prenose Vijesti.ba, takva akcija je u u entitetu RS predstavljena kao vrhunski poduhvat, ali postoje i drugačija viđenja. Potvrdila je to i direktorica ove javne ustanove Milica Lovrić, čim je dematovala Milorada Dodika.

Naime, direktorica bolnice kazala je kako su sredstva koja koriste ruski stručnjaci dostupna i u našoj zemlji.

“To je nešto što mi imamo, 70 postotni alkohol. Naravno da je to nešto što je dostupno i našem tržištu. Dezinfikujemo i čistimo prostorije, to je svakodnevni način rada u našoj ustanovi i mimo pandemije“, kazala je direktorica Lovrić.

Nakon njene potvrde stiče se dojam, a to se slaže većina analitičara u našoj zemlji, da je dolazak Rusa isključivo politički čin, te da nema skoro nikakve veze s pandemijom.

Dodik: Imaju posebnu opremu

Podsjetimo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je “humanitarni boravak ruskih stručnjaka za borbu protiv epidemije virusa korona koji se, prije svega, odnosio na rad na dezinfekciji prostora specijalnom opremom sa uređajima i vozilima koje su donijeli, bio pravovremen i od velike pomoći za Republiku Srpsku”.

Član Predsjedništva je pojasnio da “ruski stručnjaci sa sobom donose savremenu opremu koju nemaju firme koje se bave dezinfekcijom u BiH, a ni jedinice ABHO Oružanih snaga BiH, i njihov angažman bio bi od velike pomoći Mostaru”.

“Poznato je da je Ruska Federacija bila spremna poslati svoje stručnjake i u Sarajevo, kao i u druge dijelove Federacije da su im nadležni uputili apel za pomoć. Žestok otpor dolasku ruske humanitarne ekipe u BiH govori da je riječ o gestu tipičnog zatvorenog društva bar za Ruse”, naglasio je Dodik.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo