Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Deminerima kupili neupotrebljivu opremu

Nemojte propustiti

Tužilaštvo BiH završilo je detaljnu istragu o malverzacijama prilikom nabavke deminerske opreme za potrebe Oružanih snaga BiH, a u koje su umiješana i visokopozicionirana lica iz Ministarstva odbrane BiH, piše “Dnevni avaz”, pozivajući se na izvor iz Ministarstva.

deminerList navodi da je u ovom slučaju saslušano više lica iz Ministarstva odbrane BiH, koja su potpisala štetni ugovor o nabavci deminerske opreme vrijedan skoro 200.000 KM i na taj način direktno nanijeli štetu budžetu BiH.

Ugovor je potpisan sa jednim dobavljačem vojne opreme iz Sarajeva, čiji su rukovodioci osumnjičeni za nezakonite radnje i obuhvaćeni su detaljnom istragom.

“Avazov” izvor tvrdi da bi Tužilaštvo BiH veoma brzlo moglo da podigne i optužnicu protiv više lica u ovom predmetu.

“Istraga je već okončana. Sada se čeka tužilačka odluka, koja vodi ka podizanju optužnice. Ovo je samo jedan dio mahinacija. Istraga se vodi i protiv lica koja se sumnjiče za malverzacije prilikom uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava. I tu je bilo mnogo nezakonitih radnji”, navodi izvor iz Ministarstva odbrane BiH.

Cijelu aferu u Ministarstvu odbrane BiH pokrenula je godišnja analiza protivminskih akcija u Oružanim snagama BiH, koja je održana sredinom februara u kasarni “Rajlovac” u Sarajevu.

Internom istragom Ministarstva odbrane BiH utvrđeno je da je nabavljena nekvalitetna deminerska oprema i da su hiljade KM uplaćivane za prsluke i opremu koja je potpuno neupotrebljiva i nije odgovarajuća za pripadnike Deminerske jedinice Oružanih snaga BiH.

(Srna)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo