Četvrtak, 26 svibnja, 2022

Demobilisani borac Armije RBiH: Umrla mi je majka, ali nemam novca da je sahranim

Nemojte propustiti

Ilija Bašić, demobilisani borac Armije RBiH, već osam dana ne može sahraniti svoju majku Božanu jer nema 1.600 KM, koliko koštaju pogrebni troškovi. Ilijina majka preminula je 12. decembra i otad se njeno tijelo nalazi u Kantonalnom javnom preduzeću “Pokop” u naselju Bare.

ilija basicBašić se, kako nam je kazao, obratio brojnim udruženjima i ministarstvima da mu pomognu da sakupi novac za sahranu, međutim, niko se nije odazvao.
– Najprije sam se obratio Ministarstvu za boračka pitanja KS, ali nisam dobio pomoć. Zatim sam molio razna boračka udruženja, ali opet bezuspješno. Išao sam i u bogomolje, međutim, iz vjerskih razloga i pravila ni oni mi nisu mogli pomoći. Zaista ne znam kome još da se obratim, jer za sve ovo vrijeme duša moje majke ne može naći smiraj – rekao je Bašić.
On je naglasio da su mu iz Ministarstva kazali da mu novac mogu dati jedino za vlastitu sahranu.
– Zgrozio sam se kad su mi rekli da čuvam pare jer će mi trebati za moju sahranu – naveo je Bašić, koji je na kraju pokucao i na vrata Centra za socijalni rad i čeka njihov odgovor.
Inače, Ilija Bašić je nezaposlen. Izdržava šesteročlanu porodicu od 240 maraka koje zarađuje povremenim poslovima u Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.
Iz “Pokopa” su nam potvrdili da je od 12. decembra u njihovoj mrtvačnici tijelo Božane Stevanović te da ovo nije jedini slučaj da preminuli ne može biti ukopan.
– Iz raznih razloga se dešava da porodica nije u mogućnosti obaviti sahranu. U slučaju kada se nađe rješenje, dužni smo obavijestiti Centar za socijalni rad, pa po njihovom nalogu mi možemo sahraniti preminuloga – istakli su iz “Pokopa”.

Izvor: Dnevni avaz

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Hrvatskoj stiglo upozorenje iz Švedske: Veta mogu ići u oba smjera!

“Švedska i Finska uplaćuju milijarde u proračun Europske unije i Hrvatska iz njega prima milijarde. Isto vrijedi i za...

Možda vas zanima i ovo