Petak, 26 veljače, 2021

Demobilisani borac Armije RBiH: Umrla mi je majka, ali nemam novca da je sahranim

Nemojte propustiti

Dodik razgovorao sa Schmidtom, kandidatom Njemačke za visokog predstavnika u BiH

U telefonskom razgovoru sa Schmidtom, Dodik je podsjetio na stav iz entiteta Republika Srpska da je “potrebno zatvoriti Kancelariju...

Žustra rasprava u Parlamentu: Helez i Vulić o Miloradu Dodiku

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta vode žustru raspravu o inicijativi za smjenu ministra pravde BiH Josipa Grubeše, koju je podnijelo...

Dodik po kratkom postupku: “BiH će tužiti COVAX ako probiju rok za isporuku vakcina”

"Bosna i Hercegovina zahtijeva da COVAX počne isporučivati što je prije. Ako se probije rok, BiH će tužiti program",...

Ponedjeljak neradni dan u FBiH: Obilježava se 1. mart – Dan nezavisnosti BiH

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da u skladu sa Zakonom o proglašenju 1. marta Danom...

Ilija Bašić, demobilisani borac Armije RBiH, već osam dana ne može sahraniti svoju majku Božanu jer nema 1.600 KM, koliko koštaju pogrebni troškovi. Ilijina majka preminula je 12. decembra i otad se njeno tijelo nalazi u Kantonalnom javnom preduzeću “Pokop” u naselju Bare.

ilija basicBašić se, kako nam je kazao, obratio brojnim udruženjima i ministarstvima da mu pomognu da sakupi novac za sahranu, međutim, niko se nije odazvao.
– Najprije sam se obratio Ministarstvu za boračka pitanja KS, ali nisam dobio pomoć. Zatim sam molio razna boračka udruženja, ali opet bezuspješno. Išao sam i u bogomolje, međutim, iz vjerskih razloga i pravila ni oni mi nisu mogli pomoći. Zaista ne znam kome još da se obratim, jer za sve ovo vrijeme duša moje majke ne može naći smiraj – rekao je Bašić.
On je naglasio da su mu iz Ministarstva kazali da mu novac mogu dati jedino za vlastitu sahranu.
– Zgrozio sam se kad su mi rekli da čuvam pare jer će mi trebati za moju sahranu – naveo je Bašić, koji je na kraju pokucao i na vrata Centra za socijalni rad i čeka njihov odgovor.
Inače, Ilija Bašić je nezaposlen. Izdržava šesteročlanu porodicu od 240 maraka koje zarađuje povremenim poslovima u Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.
Iz “Pokopa” su nam potvrdili da je od 12. decembra u njihovoj mrtvačnici tijelo Božane Stevanović te da ovo nije jedini slučaj da preminuli ne može biti ukopan.
– Iz raznih razloga se dešava da porodica nije u mogućnosti obaviti sahranu. U slučaju kada se nađe rješenje, dužni smo obavijestiti Centar za socijalni rad, pa po njihovom nalogu mi možemo sahraniti preminuloga – istakli su iz “Pokopa”.

Izvor: Dnevni avaz

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Branislav Borenović nije štedio lidera SNSD-a: Bosna i Hercegovina nastavlja put prema NATO-u, Dodik je to prihvatio i neka prestane pričati gluposti

- Odavno nisam čuo veću glupost. Pa je li stvarno neko misli da Putin šalje godišnji plan u NATO...

Možda vas zanima i ovo