Petak, 9 prosinca, 2022

Demobilisani borci pokušali ući u zgradu Parlamenta FBiH

Nemojte propustiti

Nekoliko stotina demonstranata izgubili strpljenje, ali ih je policija spriječila da uđu u zgradu u kojoj je trebala početi sjednica Predstavničkog doma

pokusaj-ulaska1

Nekoliko stotina bivših pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine nasilnim putem pokušali su da uđu u zgradu Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu nakon što im je izvršna vlast poručila da izmjena Zakona o pravu na povoljniju penziju u FBiH, kojim bi im bila omogućena isplata obećanih penzija, neće biti razmatrana danas.

Demonstrante je u njihovoj nakani spriječila policija formirajući kordon između njih i ulaza u zgradu Parlamenta FBiH. Ulica u kojoj se nalazi zgrada Parlamenta je blokirana za saobraćaj, a demonstranti poručuju da će tu ostati sve dok ne bude usvojen zakon koji traže.

Kako saznaje novinar agencije Anadolija, Vlada FBiH je poručila bivšim vojnicima penzionisanim 2010. godine, koji do danas nisu ostvarili pravo na isplatu penzije, da će sveobuhvatan zakon o pravu na povoljnije penzije u FBiH biti predložen do 31. marta, jer je tako dogovoreno s Međunarodnim monetarnim fondom koji uvjetuje novu tranšu kreditnog aranžmana donošenjem sveobuhvatnog zakona iz ove oblasti.

Međutim, oko 1.500 bivših boraca Armije BiH i bivših pripadnika OSBiH traže da se zakon razmatra danas, kako je bilo ranije planirano.

Dok su pokušavali ući u zgradu Parlamenta FBiH u kojoj je danas trebala da počne sjednica Predstavničkog doma sa njihovim zakonom na dnevnom redu, demonstranti su uzvikivali „Hoćemo zakon“, javila je ekipa agencije Anadolija s terena.

Bivši vojnici OSBiH sa teritorije Federacije BiH okupili su se jutros pred zgradom Parlamenta FBiH kako bi izraziti svoje nezadovoljstvo što državne i entitetske vlasti do danas nisu riješile njihovo pravo i što za njih oko 1.500 penzionisanih prije više od dvije godine još nije počela redovna isplata penzija.

Današnjim razmatranjem i prihvatanjem izmjene Zakona o pravu na povoljnije penzionisanje, koju je u novebru prošle godine s dnevnog reda povukla Vlada na zahtjev MMF-a, a sad u proceduru vratio Klub poslanika SDA, omogućila bi se isplata povoljnijih penzija i za pomenutu grupu bivših pripadnika OSBiH.

Demonstranti u razgovoru s novinarom agencije Anadolija tvrde da su im „sve političke opcije u Parlamentu FBiH obećale da će podržati izmjene pomenutog zakona“, kojim bi im bile osigurane penzije.

(Anadolija)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Šta ulazak Hrvatske u Šengen donosi za državljane BiH

Kao najveći izazov ulaskom u šengensku zonu u Zagrebu se ističe borba s ilegalnim migracijama, posebno kada je riječ...

Možda vas zanima i ovo