Subota, 31 srpnja, 2021

“Demokratska fronta faktički provodi Programsku deklaraciju SDA o građanskoj državi”

Nemojte propustiti

– Imamo prijedlog Demokratske fronte (DF) koja faktički provodi Programsku deklaraciju SDA o građanskoj državi koja je u suprotnosti i s Dejtonom i s Ustavom – kazao je, između ostalog, Čavara

Marinko Čavara, predsjednik entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, govorio je, između ostalog, u intervjuu za Nezavisne novine o tome zašto 15 mjeseci od opštih izbora u BiH još nije formirana Vlada FBiH.

“Mi razgovaramo kako što bolje reorganizirati Vladu FBiH novim resorima. Postoje neki prevaziđeni resori, odnosno resori za koje je i Ustavni sud proglasio da nije moguće da egzistiraju na nivou FBiH zbog ustavne podijeljenosti nadležnosti između FBiH i županija/kantona. S druge strane, pokušavamo naći partnere s kojima možemo implementirati odluku Ustavnog suda BiH po pitanju legitimnog predstavljanja i zastupanja, sukladno temeljima Ustava BiH na osnovu kojeg je Ustavni sud i presudio i donio ovakvu odluku, kako bi onemogućili da se Hrvatima prvenstveno oduzima pravo na biranje svojih predstavnika, gdje je to Ustavom predviđeno da budu predstavnici hrvatskog naroda. Prema tome, to su naša temeljna načela. Imamo i jedan problem da određeni broj probosanskih snaga smatra da ne treba ništa mijenjati, da ne treba implementirati odluku Ustavnog suda BiH, da u postojećim okvirima Izbornog zakona treba dočekati sljedeće izbore i onda izabrati na svim mjestima gdje to mogu umjesto Hrvata svoje predstavnike i na takav način preuzeti potpuno vlast u FBiH”, kazao je Čavara.

Kako komentarišete činjenicu da u Predstavničkom domu BiH ponovo postoje inicijative za izmjenu Izbornog zakona BiH, a da u njima ne učestvuju predstavnici HDZ BiH?

“Na temelju rezultata posljednjih izbora HDZ BiH predstavlja hrvatski narod u BiH zajedno sa svim drugim strankama Hrvatskog narodnog sabora (HNS). Ono što je simptomatično je da se pokušavaju nametati izborni propisi, pravila koja nisu sukladna Ustavu BiH, odnosno suprotna su odluci Ustavnog suda BiH o izbornom predstavljanju i zastupanju i zbog toga je jasno da su ti prijedlozi neprihvatljivi. S druge strane, imamo prijedlog Demokratske fronte (DF) koja faktički provodi Programsku deklaraciju SDA o građanskoj državi koja je u suprotnosti i s Dejtonom i s Ustavom, ali, evo, to s obzirom na postojeće stanje medija u FBiH nije na takav način ocijenjeno, nego čak naprotiv”, naveo je Čavara.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo