Subota, 19 lipnja, 2021

Demonstranti poručuju: Nećemo im paliti vikendice nego ćemo ih oduzeti legalno i vratiti pare narodu

Nemojte propustiti

Protesti ispred zgrade Vlade FBiH
Protesti ispred zgrade Vlade FBiH

Učesnicima sarajevskih protesta pridružili su se predstavnici sindikata GRAS-a. Njihov dolazak na raskrsnici kod Ali-pašine džamije dočekan je uz uzvike.

Demonstranti koji su se danas okupili ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu blokirali su raskrsnicu koja spaja ulice Titova i Kralja Tomislava.

Protesti se održavaju bez incidenata, a i većina demonstanata poziva na mirno iskazivanje nezadovoljstva.

Jedan od demonstranata Almir Bićo, koji je nezaposlen, navodi da protestnici zahtijevaju formiranje vlada od apolitičnih ljudi iz biznisa „koji znaju pokrenuti fabrike“.

Također je pozvao političare da se “lično obrate građanima a ne putem režimskih medija”.

– Nećemo da im palimo vikendice već da ih oduzmemo legalno i da vratimo pare narodu – kazao je Bićo.

Demonstranti su zaustavili saobraćaj kod zgrade Predsjedništva BiH.

Kako je jučer i najavljeno, danas u 12 sati ispred Predsjedništva BiH ponovo su počeli protesti nezadovoljnih građana i građanki Sarajeva i BiH.

Na tramvajskom stajalištu preko puta Predsjedništva BiH za sada se okupilo stotinjak demonstranata. Trolejbusi saobraćaju do Trga Austrije i ne idu prema Jezeru, dok tramvaji voze do Željezničke stanice.

Zahtjevi okupljenih građana su: revizija privatizacije, oduzimanje nelegalno stečene imovine, zdravstveno osiguranje svima, smanjenje plate ministrima na dvije prosječne plate bez paušala i dnevnica, ukidanje kantona, ekspertna vlast, ukidanje službenih automobila i službenih telefona.

Protesti u BiH počeli su kao podrška demonstrantima, obespravljenim radnicima u Tuzli, nako čega su u petak eskalirali u nasilje. Vlade Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona podnijele su ostavke pod pritiskom građana, a potom i premijeri Sarajevskog i Unsko-sanskog kantona. Demonstranti sada traže ostavku federalne Vlade koja je jučer odbila taj zahtjev.

Nekoliko stotina građana Sarajeva napustilo je prostor ispred Predsjedništva BiH i prešlo pred zgradu Vlade FBiH u obližnjoj Alipašinoj ulici prenosi Anadolu Agency.

Alipašina ulica u kojoj se nalazi i zgrada Vlade FBiH je trenutno blokirana za saobraćaj, a demonstranti uzvikuju “Ostavke”. Nose i transparente na kojima piše “EU – help”, “Revizija privatizacije, oduzimanje nelegalno stečene imvoine, zdravstveno osigranje svima, smanjiti primanja ministara na dvije prosječne plate…”.

Pred zgradom Vlade FBiH demonstrante je dočekala visoka žičana ograda i veliki broj policajaca. Zasad se demonstrantima niko nije obratio, a proterst protiče mirno.

Danas oko podneva građani su se počeli okupljati ispred zgrade Predsjedništva BiH, u okviru petog dana protesta u Sarajevu.

Okupljeni su jučer zahtijevali ostavku federalne Vlade, što je nakon pregovora sa predstavnicima demonstranata, odbio premijer Nermin Nikšić.

On je kazao kako je Parlament FBiH njegovoj Vladi ranije izglasao nepovjerenje, te da nije problem da ona odstupi uz uvjet da se provede procedutra izbora nove Vlade koja bi zamijenila aktuelnu.

(Depo.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Spreman prijedlog odluke o potvrdama: Kovid-pasoši iz Bosne i Hercegovine će važiti i u EU

Potvrda bi trebala biti međunarodno priznata i u punom kapacitetu omogućavati građanima BiH putovanja po zemljama Evrope i svijeta. Bosna...

Možda vas zanima i ovo