Utorak, 18 svibnja, 2021

Demonstranti pred zgradom institucija BIH: Jučer smo prevareni, želimo zakon odmah!

Nemojte propustiti

Grupa građana Sarajeva koja se jučer okupila ispred zgrade institucija BiH izražavajući nezadovoljstvo zbog činjenice da novorođene bebe ne mogu dobiti jedinstveni matični broj, ponovno se okupila na istom mjestu jutros u 10 sati, kada počinje sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta.

prosjedi-zgrade-institucijeNeki od njih proveli su prethodnu noć ispred zgrade institucija BiH.

Iako je Vijeće ministara BiH jučer donijelo privremenu odluku o utvrđivanju registracionih područja za određivanje jedinstvenih matičnih brojeva u BiH, okupljeni građani se nisu razilazili nego su zatražili donošenje zakona kojim bi trajno bilo riješeno pitanje određivanja jedinstvenog matičnog broja.

Oni su pozvali i ostale sugrađane da im se danas pridruže ispred zgrade institucija BiH, ističući koliko je važno rješavanje ovog pitanja.

Obraćajući se prisutnima, učesnik protesta Šemsudin Maljević kazao je da su juče prevareni, te da je nakon razgovora sa Fatimom Ibrišević, majkom oboljele tromjesečne Belmine, dobio informaciju da bebe ne mogu dobiti matični broj odmah, jer procedura traje oko mjesec dana. On je pozvao ljude da ostanu na protestima, kao i ostale građane da dođu u što većem broju, kako bi izvršili pritisak na političare da njihovi zahtjevi budu ispunjeni što prije, javlja Anadolija.

Demonstrantima su se jutros obratili i neki od poslanika Parlamenta BiH, koji su im pružili podršku, istakavši kako rade na tome da se zakon usvoji što prije. Takođe, više stotina okupljenih građana uputili su u Parlament i razglednice na kojima se nalazi slika Belmine Ibrišević. Na rezglednici su ispisani matični brojevi demonstranata s navodom da ih vraćaju nazad, kako bi djeca mogla dobiti JMBG.

Nakon što su u smjenama proveli noć ispred zgrade Parlamenta BiH, demonstranti su i jutros nastavili proteste. Roditelji, građani koji se solidarišu, bebe još uvijek drže blokiranu ulicu koja vodi od Marindvora prema mostu Vrbanja. Praveći buku pištaljkama i trubama i istaknutim transparentima, demonstranti žele poslati poruku političarima da se njihov zahtjev za hitno usvajanje Zakona o JMBG usvoji što prije.

Blokiran je i ulaz u garažu zgrade Parlamenta BiH, a demonstranti nose transparente na kojima piše „Nećemo entitete, hoćemo identitete”, ispisane svoje matične brojeve uz poruku „Evo vam ga nazad”, „Zato što smo vam verovali slepo, mi glasali za vas, vi lagali ste lepo”.

Saobraćajnica na Marijin Dvoru koja vodi pored zgrade nstitucija BiH do Mosta Suade i Olge zatvorena je za saobraćaj. Zgradu Parlamenta BiH obezbjeđuje policija, a protesti protiču mirno i bez incidenata.

(Oslobođenje)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo