Srijeda, 23 lipnja, 2021

Demonstranti u Bugarskoj zarobili političare i novinare

Nemojte propustiti

Policija u Sofiji razbila je blokadu zgrade Skupštine koju su sproveli demonstranti, i iz nje izvela ministre, poslanike i novinara koji su bili zarobljeni unutra.

Policajci sa štitovima su oko tri sata ujutro uspjeli da razbiju grupu anti-vladinih demonstranata i navedu ih na povlačenje, kao i da formiraju kordon koji je spriječio svaki pristup zgradi Parlamenta u centru Sofije, prenijela je agencija AFP.

Predstavnici medija koji su bili zarobljeni u Parlamentu su potvrdili da su prvo iz zgrade izvedena tri ministra, ekonomije, finansija i rada, kao i drugi parlamentarci iz vladajuće Socijalističke partije, a zatim i njihovi partneri iz stranke turske manjine, MRF.

Zgrada je u potpunosti ispražnjena do pet sati ujutro, kada je teška mašinerija počela da uklanja barikade koje su postavili demonstranti, a što su ustvari bile klupe iz parkova, kontejneri za smeće i kamene ploče sa pločnika.

Foto: AFP
Foto: AFP

Sinoćnji pokušaj policije da oslobodi zarobljene političare je rezultovao sukobima između policajaca i oko 2.000 demonstranata, u kojima je povrijeđeno najmanje osam demonstranata i dva policajca, naveli su bolnički izvori.

Bugarski predsjednik Rosen Plevneliev apelovao je sinoć na smirivanje situacije i da se izbjegnu provokacije.

“Apelujem na demonstrante da održe protest onakav kakav je bio do sada i na način koji je impresionirao Evropu – miran, civilizovan i sa ciljem da se dostignu vrednosti demokratskog društva”, naveo je Plevneliev u saopštenju.

Demonstranti su se jučer 40. dan zaredom okupili u centru Sofije u znak protesta zbog korupcije i siromaštva, pozivajući vladu premijera Plamena Orešarskog predvođenu socijalistima, da podnese ostavku.

U međuvremenu su pristalice vlade održale kontramiting kod Nacionalne palate kulture, a najavili su da će se 25. jula okupiti ispred njemačke ambasade, a 26. kod američke.

Bugarska je dobila novu vladu poslije prijevremenih izbora koji su održani 12. maja, nakon što je prethodni kabinet podneo ostavku usred protesta protiv oštrih mjera štednje.

Postavljanje kontroverznog medijskog magnata Deljana Peevskog na čelo nacionalne bezbjednosne agencije razgnjevilo je javnost i dovelo do protesta, koji se od 14. juna svakodnevno organizuju. Odluka o imenovanju Peevskog je odmah poništena, ali demonstranti i dalje optužuju vladu da je iskorumpirana i traže da podnese ostavku.

(Dnevni avaz)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Draško Stanivuković: Benjamina Karić je svojim dolaskom pokazala koliko cijeni Banja Luku

Stanivuković je na svojoj Facebook stranici napisao da su pokazali sve ljepote Banja Luke. Gradonačelnica Sarajeva i gradonačelnik Banje Luke,...

Možda vas zanima i ovo