Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Demonstranti u Stockholmu nastavljaju paliti vozila

Nemojte propustiti

U pregrađu Stockholma, gdje pretežno žive imigranti, mladi demonstranti su jutros ponovo palili automobile i gađali policiju kamenicama, ali noćni neredi, koji traju već nedjelju dana, smiruju se, saopćila je švedska policija.

Neredi u Švedskoj (Foto: AFP)
Neredi u Švedskoj (Foto: AFP)

U više prigradskih naselja zapaljeno je nekoliko automobila.

Neredi su počeli prije nedjelju dana u predgrađu Husbi, gdje 80 posto stanovnika čine imigranti, zbog toga što je policija ubila 69-godišnjeg imigranta koji je mahao mačetom u javnosti.

Lokalni aktivisti kažu da je ovo ubistvo izazvalo gnjev mladih imigranata koji tvrde da su žrtve policijske brutalnosti i rasizma.

“Bilo je paljenja automobila, nekoliko na različitim lokacijama, ali ne toliko kao prethodnih dana”, izjavio je danas portparol stockholmske policije Lars Bistrem.

Policijska patrola u Vorbergu, južnom predgrađu prijestonice, napadnuta je kamenicama, ali niko nije povrijeđen i policija nije nikoga uhapsila, prenosi AFP.

A drugom južnom prigradskom naselju Jordbro nekoliko ljudi je napalo policiju kamenicama kada je pokušala da uhapsi nekoga za napad. Policija je upotrijebila suzavac da se odbrani.

Neredi su se jučer proširili na druge švedske gradove srednje veličine, ali od jutros nema izvještaja o nemirima izvan glavnog grada.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo