Subota, 27 studenoga, 2021

Demonstranti zauzeli ministarstvo pravde, ministrica prijeti vanrednim stanjem!

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Više desetina demonstranata zauzelo zgradu Ministarstva pravde u centru Kijeva.

Ukrajinska ministrica pravde Olena Lukaš je u ponedjeljak zaprijetila demonstrantima, koji su zauzeli sjedište njenog Ministarstva u centru Kijeva, da će zatražiti uvođenje vanrednog stanja.

„Bit ću prisiljena od ukrajinskog predsjednika tražiti da zaustavi pregovore ako se zgrada ne oslobodi i ako se ne pokuša pregovorima doći do mirnog rješenja sukoba“, kazala je ministrica, koja učestvuje u pregovorima između opozicije i predsjednika Viktora Janukoviča.

U razgovoru za državnu televiziju je, također, rekla da će od ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost tražiti da „razmotri uvođenje vanrednog stanja“.

Više desetina demonstranata zauzelo je u nedjelju navečer zgradu Ministarstva pravde u centru Kijeva, a na jugoistoku Ukrajine policija je rastjerala više hiljada osoba koje su htjele zauzeti zgradu Uprave u Zaporožju, javlja agencija AFP.

Niko od predstavnika snaga sigurnosti nije čuvao zgradu Ministarstva, koja se nalazi nedaleko od mjesta u Kijevu na kojem su se utaborili protivnici predsjednika Janukoviča, koji su odmah počeli dizati barikade oko zgrade, služeći se kontejnerima za smeće i vrećama punim snijega.

Jedan maskirani aktivista, koji je htio ostati anoniman, rekao je da su ondje zatekli tek tri čuvara koji nisu pružali otpor. Rekao je da je Ministarstvo pravde u rukama demonstranata i upozorio na to da njegovi zaposlenici u ponedjeljak neće moći raditi.

Stanje u pokrajinama bilo je napeto u nedjelju, jer su demonstranti, nezadovoljni odbijanjem vlasti da prihvati njihove zahtjeve, pokušali zauzeti javne zgrade, što je ponegdje bilo praćeno sukobima sa specijalnom policijom.

Ukrajinska policija je u nedjelju rastjerala više hiljada demonstranata koji su htjeli zauzeti zgradu Uprave pokrajine Zaporožje na jugoistoku države, prenose lokalni mediji.

Novinari su s mjesta događaja javljali o povrijeđenima, budući da se policija koristila palicama i zaglušujućim bombama.

„Zahvaljujući provedenim mjerama, pokušaj upada učesnika protesta nije uspio“, ističe se u saopćenju lokalnog ureda Ministarstva unutrašnjih poslova.

Gotovo 600 pripadnika specijalnih snaga interveniralo je protiv 3.000 demonstranata koji su pokušali ući u zgradu Uprave, dodaje isti izvor. Vodi se istraga, a demonstranti mogu dobiti kaznu do šest godina zatvora.

Protesti su održani u gotovo svim većim regionalnim centrima.

Ukrajinski Parlamen je za utorak sazvao vanrednu sjednicu, zbog čega su stranke izložene pritisku da se do tada moraju dogovoriti.

Istog dana treba se održati samit EU-Rusija. Evropljani optužuju Rusiju da je iskoristila svoj utjecaj ne bi li nagovorila Ukrajinu da odustane od potpisivanja ugovora o pridruživanju Evropskoj uniji.

Catherine Ashton, visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku, treba u četvrtak i u petak boraviti u Kijevu.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je kako je „siguran da nisu iscrpljene sve mogućnosti za pronalaženje političkog rješenja“.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius pozvao je u telefonskom razgovoru vođu opozicije Vitalija Klička da nastavi dijalog.

„Nasilje i radikalizacija ne mogu biti odgovor na težnje ukrajinskog naroda“, ocijenio je Fabius.

(Agencije, Al Jazeera Balkans)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo