Nedjelja, 1 kolovoza, 2021

Denis Zvizdić: Podržat ćemo izvoz jaja i pilećeg mesa u EU

Nemojte propustiti

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (VM BiH) Denis Zvizdić je tokom današnje posjete farmi pilića u Ciljugama kod Živinica izjavio da je ekonomski razvoj prioritet i da će bh. institucije, kada za to dođe vrijeme, podržati izvoz jaja i pilećeg mesa u Evropsku uniju, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvizdić je zajedno sa Fadilom Novalićem, premijerom Federacije BiH te Begom Gutićem, premijerom Tuzlanskog kantona i Asimom Aljićem, načelnikom Živinica posjetio farmu koja je u vlasništvu kompanije “Bingo”, a na kojoj se dnevno proizvede 150.000 konzumnih jaja.

“Poljoprivreda je važan privredni sektor, a ‘Bingo’ je dobar primjer razvoja na bazi znanja, truda i kvalitetne vizije. Mi ćemo ovu kompaniju predstaviti Evropskoj uniji kada u fokusu bude izvoz jaja, kao što je sada aktuelan izvoz mlijeka iz BiH”, rekao je Zvizdić.

Novalić je konstatovao da jaja ne bismo trebali izvoziti, sve dok se ne obezbijedi domaće stanovništvo.

Gutić je podsjetio da “Bingo” trenutno radi na pripremi proizvodnje pilećeg mesa, a već proizvode čips, sir i još neke proizvode, zbog čega su zaokružili lanac od proizvodnje do plasmana i prodaje.

Načelnik Živinica rekao je da je lokalna zajednica učinila sve da se napravi ambijent za funkcionisanje ove kompanije, te da također još jedan, veći kompleks farme, već pravi u Dubravama.

Osim posjete farmi u Ciljugama, delegacija je posjetila i mjesto izgradnje najvećeg “Bingovog” tržnog centra u Bosni i Hercegovini, koji bi početkom naredne jeseni trebao biti otvoren u tuzlanskom naselju Miladije.

Nakon posjete Tuzlanskom kantonu, planirano je da Zvizdić i Novalić posjete privrednike u Tešnju.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo