Četvrtak, 19 svibnja, 2022

Denver: U sinošenjm napadu ubijeno 12 osoba, 38 ranjeno (Video)

Nemojte propustiti

Iako su prvobitne informacije govorile o najmanje 14 mrtvih, najnoviji podaci su da je 12 osoba ubijeno i najmanje 38 ranjeno oko ponoći u pucnjavi tokom premijere novog Batmana u lokalnom trgovačkom centru u predgrađu Denvera Aurori.

Foto: Sky newsTromjesečna beba koja je primljena u bolnicu nije povrijeđena, već su je roditelji doveli zbog pretraga jer je u kino dvorani kako je objavljeno, bačen i suzavac.

Ubijeno 12 osoba, 38 ranjeno

Iako su prvobitne informacije govorile o najmanje 14 mrtvih, najnoviji podaci su da je 12 osoba ubijeno i najmanje 38 ranjeno oko ponoći u pucnjavi tokom premijere novog Batmana u lokalnom trgovačkom centru u predgrađu Denvera Aurori. Tromjesečna beba koja je primljena u bolnicu nije povrijeđena, već su je roditelji doveli zbog pretraga jer je u kino dvorani kako je objavljeno, bačen i suzavac.
20.07.2012 15:56

Oprečne informacije o napadu u Aurori. Naime, bilans žrtava još nije utvrđen, a lokalni mediji navode kako se još čeka  na zvanične izjave iz bolnica u kojima je primljen veliki broj povrijeđenih. U međuvremenu objavljeno je i ime, napadača. Radi se o 24 – godišnjem James Holmesu.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je izjavio da je “šokiran strašnom i tragičnom” pucnjavom koja se dogodila u noći sa četvrtak na petak u kinu u Koloradu i obećao je da će pravosuđe učiniti sve što je neophodno.

– Michelle i ja smo šokirani i ožalošćeni zbog strašne i tragične pucnjave u Koloradu. Moja administracija će učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne ljudima iz Aurore u ovom izuzetno teškom trenutku, rekao je Obama.

– Angažirat ćemo se da se odgovorni izvedu pred lice prave, da se obezbijedi sigurnost našim građanima i pruži njega povrijeđenima, dodao je predsjednik u saopćenju koje je emitirano s Floride, gdje je proveo noć.

– Kao što obično radimo kada se nađemo suočeni s mračnim i teškim trenucima, treba da se ujedinimo kao velika američka porodica. Svi treba da mislimo na ljude iz Aurore i molimo za njih, jer oni treba da se suoče s gubicima roditelja, prijetelja i susjeda. Treba da budemo solidarni s njima u teškim satima i danima koji dolaze, kaže Obama.

Podsjećamo, u noći s četvrtka na petak prema lokalnom vremenu, ubijeno je najmanje 12 ljudi, a prvotna brojka od najmanje 20 povrijeđenih narasla je na 38. Deset osoba je stradalo na licu mjesta, dok su dvije osobe preminule u bolnici.

Policija je na parkiralištu iza šoping-centra uhapsila osobu osumnjičenu za stravični napad. Glasnogovornik policije Frank Fania rekao je da se osumnjičenik, star 24 godine, nije opirao hapšenju. Na sebi je imao pancirku, a u trenutku hapšenja kod njega su pronađeni nož, puška i pištolj, dok je još jedan pištolj pronađen u kinodvorani. Prema saznanjima FBI-ja, čini se da masakr u Aurori nije povezan s terorizmom.

Organi reda vjeruju, navodi BBC, da je u kompleksu kina ostalo još naoružanja. Uhapšeni mladić im je rekao da u svojoj kući ima još eksploziva, navela je policija. Policija pretražuje i stan, kao i zgradu u kojoj Holmes živi.

Prema riječima očevidaca, napadač je lice zaštitio plinskom maskom nalik na masku glavnog negativca iz filma, a pucnjava je počela 30-ak minuta nakon početka prikazivanja filma. Napadač je otvorio vatru u trenutku kada su pucnjevi počeli odjekivati s ekrana. Također, očevici tvrde da je napadač nogom razvalio vrata, bacio suzavac, a potom počeo pucati.

Jedan od svjedoka je ispričao kako je netko s gas maskom na licu otvorio paljbu i aktivirao nekakvu napravu, vjerojatno bombu sa suzavcem.

„Gledao sam film kada sam čuo nekoliko eksplozija. Ljudi su počeli trčati a policija je govorila ‘lezite dole’“, rekao je 30-godišnji svjedok Bejamin Fernandez koji je dodao da je vidio djevojčicu kako pada na pod.

Druga svjedokinja Salina Jordan je izjavila da je vidjela kako je jedna djevojčica pogođena u stomak nakon čega se srušila na pod. Procijenila je da djevojčica ima oko devet godina.

„Neki policajci su trčali i govorili ljudima da bježe, drugi su nosili tijela“, izjavila je 19-godišnja Salina. 

Glasnogovornica policije Cassidee Carlson je izjavila da je mjesto zločina još uvijek aktivno i da policija za sada nema novih informacija za medije.

 

(Bh-index/Index.hr/denverpost.com/federalna.ba)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

“Pozivam na oštre sankcije Draganu Čoviću i vrhu HDZ-a”

Sudeći po oštroj reakciji ambasade SAD-a na HDZ-ovu opstrukciju izbornog procesa, očito je da su i Amerikanci uvidjeli da...

Možda vas zanima i ovo