Utorak, 6 prosinca, 2022

Der Leyen: BiH je budućnost EU, spreman je paket pomoći vrijedan 71 milion eura

Nemojte propustiti

– Više od tri četvrtine vaših građana podržava članstvo u EU i za to postoji snažna većina u svim dijelovima zemlje – kazala je.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je danas tokom službene posjete Bosni i Hercegovini kako je istinsko zadovoljstvo biti u Sarajevu u ovom historijskom trenutku za BiH, te je poručila da Bosna i Hercegovina ima svoje mjesto u srcu Evropske unije.

– Vi ste dio Evrope, vi pripadate našoj uniji – kazala je ona u obraćanju predstavnicima političkog i javnog života u BiH, civilnog društva, ambasadorima i medijima.

Istaknula je da je njena poruka koju želi prenijeti svim građanima BiH “vi ste budućnost Evropske unije, a vaša budućnost je EU”.

Kazala je da građani BiH istinski vjeruju u Evrupu.

– Više od tri četvrtine vaših građana podržava članstvo u EU i za to postoji snažna većina u svim dijelovima zemlje – kazala je.

– Sada je trenutak da se ponovo udruže snage u zemlji i ostvari korak na putu ka Evropskoj uniji. Svi smo svjesni da provedba ovih reformi neće biti jednostavna, ali pozivam vas da ne gubite iz vida ono što je na kraju ovog puta. Reforme nisu bitne samo iz razloga jer vas vode u EU nego jer će vašu zemlju činiti boljom, istakla je i nastavila:

– Vrata EU-a će biti otvorena. Ja vas molim i pozivam da iskoristite priliku.

Kako je rekla, Bosna i Hercegovina je smještena u samom srcu Evrope, te bi zbog toga BiH i trebala biti “u samom srcu naše trgovinske i ekonomske razmjene”.

– Ovakva saradnja je još i važnija u vrijeme kada Putinov energetski rat pogađa porodice i privrede širom našeg kontinenta. Danas želim najaviti da Evropska unija priprema paket energetske podrške za Zapadni Balkan. Paketom se kratkoročno predviđa 71 milion eura za saniranje posljedica većih cijena energenata za privredu i ugrožena domaćinstva upravo ovdje u Bosni i Hercegovini – istakla je ona.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kratko i jasno: O samitu u Tirani odlučuje Predsjedništvo BiH, ne Dodik

Predsjedništvo BiH je na prvoj sjednici 30. novembra jednoglasno prihvatilo poziv za sudjelovanje na Samitu EU-Zapadni Balkan koji će...

Možda vas zanima i ovo