Četvrtak, 20 siječnja, 2022

Deset hiljada Zeničana izašlo na ulici: Održani protesti protiv zagađenja

Nemojte propustiti

Oko deset hiljada Zeničana, u najmasovnijem poslijeratnom okupljanju u ovom gradu, protestvovalo je danas protiv zagađenja od kojeg sve više stanovnika ovog grada mora tražiti medicinsku pomoć. Na poziv Eko foruma, Zeničani su se okupili na Trgu Alije Izetbegovića, ispred spomenika Kameni spavač”, gdje su poručili da neće biti više “kameni spavači” kada je u pitanju njihovo zdravlje.

Foto: Dnevni avaz
Foto: Dnevni avaz

Potpredsjednik Eko foruma Zenica Samir Lemeš, pročitao je zahtjeve građana Zenice, prema lokalnoj vlasti i federalnoj Vladi, te prema kompaniji Arcelor Mittal, koja se opravdano smatra najvećim zagađivačem zeničke kotline.

Iako je protestnu šetnju ispočetka osiguravalo svega nekoliko policajaca, i njihov broj je rastao kako se kolona ljudi kretala prema Općini Zenica, a kasnije i prema Mittalu, gdje su se po prvi put okupili svi oni koji smatraju da ova kompanija svojom nebrigom bukvalno ubija Zeničane, piše Avaz.

– Ovo neće biti posljednje što ćemo uraditi, a ni posljednji protesti. Iako su mnogi zlobnici priželjkivali krah okupljanja, te eventualne incidente, sve je prošlo bez problema, a i broj Zeničana koji su iskazali nezadovoljstvo je pokazao da je ljudima došlo do grla – kaže Lemeš.

Kompanija ArcelorMittal Zenica u potpunosti razumije zabrinutost iskazanu na protestu. Do 2011. godine, ukupan iznos investicija u ekologiju dostigao je 41.8 miliona američkih dolara koje uključuju različite projekte iz zaštite okoliša, a od početka 2012. godine, krenuli smo sa ugradnjom filtera u okviru tri velika ekološka projekta na Koksari, Visokoj peći i Aglomeraciji, kažu u saopćenju Mittala povodom današnjih protesta.

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Reakcije na Greifovo “priznanje greške” o broju ubijenih Srebreničana

Urednik Haaretza, časopisa u kojem je objavljen ovaj članak, kaže kako “kritičari ovak Greifov potez nazivaju ‘očajničkim pokušajem popravke...

Možda vas zanima i ovo