Subota, 6 ožujka, 2021

Deset hiljada Zeničana izašlo na ulici: Održani protesti protiv zagađenja

Nemojte propustiti

Uhapšena novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević

Novinarka i aktivistica iz Sarajeva Nidžara Ahmetašević jutros je uhašena u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu. Iz Operativnog centra MUP-a KS-a...

“Sve podsjeća na mart prošle godine”: BiH pred novim lockdownom!

Trenutno jedine vakcine koja imamo su ona koja nam je Srbija donirala. Njih je jučer odobrila Agencija za lijekove...

Vučić odgovorio Hadžifejzoviću: Nikad u životu nisam uzeo snajper u ruku; Nisam pucao, ali sam bio na Palama, radio svoj posao i sve sam...

Vučić je rekao da garantuje da će Srbija poštovati međunarodno pravo i Dejtonski sporazum, na šta se obavezala te...

Krizni štab zabranio proslavu 8. marta u ZDK, pojačan inspekcijski i policijski nadzor

Član Kriznog štaba i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Senad Huseinagić rekao je da su...

Oko deset hiljada Zeničana, u najmasovnijem poslijeratnom okupljanju u ovom gradu, protestvovalo je danas protiv zagađenja od kojeg sve više stanovnika ovog grada mora tražiti medicinsku pomoć. Na poziv Eko foruma, Zeničani su se okupili na Trgu Alije Izetbegovića, ispred spomenika Kameni spavač”, gdje su poručili da neće biti više “kameni spavači” kada je u pitanju njihovo zdravlje.

Foto: Dnevni avaz
Foto: Dnevni avaz

Potpredsjednik Eko foruma Zenica Samir Lemeš, pročitao je zahtjeve građana Zenice, prema lokalnoj vlasti i federalnoj Vladi, te prema kompaniji Arcelor Mittal, koja se opravdano smatra najvećim zagađivačem zeničke kotline.

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

Iako je protestnu šetnju ispočetka osiguravalo svega nekoliko policajaca, i njihov broj je rastao kako se kolona ljudi kretala prema Općini Zenica, a kasnije i prema Mittalu, gdje su se po prvi put okupili svi oni koji smatraju da ova kompanija svojom nebrigom bukvalno ubija Zeničane, piše Avaz.

– Ovo neće biti posljednje što ćemo uraditi, a ni posljednji protesti. Iako su mnogi zlobnici priželjkivali krah okupljanja, te eventualne incidente, sve je prošlo bez problema, a i broj Zeničana koji su iskazali nezadovoljstvo je pokazao da je ljudima došlo do grla – kaže Lemeš.

Kompanija ArcelorMittal Zenica u potpunosti razumije zabrinutost iskazanu na protestu. Do 2011. godine, ukupan iznos investicija u ekologiju dostigao je 41.8 miliona američkih dolara koje uključuju različite projekte iz zaštite okoliša, a od početka 2012. godine, krenuli smo sa ugradnjom filtera u okviru tri velika ekološka projekta na Koksari, Visokoj peći i Aglomeraciji, kažu u saopćenju Mittala povodom današnjih protesta.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Uhapšena novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević

Novinarka i aktivistica iz Sarajeva Nidžara Ahmetašević jutros je uhašena u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu. Iz Operativnog centra MUP-a KS-a...

Možda vas zanima i ovo