Subota, 4 prosinca, 2021

Deset milijardi dolara za čišćenje Fukushime

Nemojte propustiti

Tokijska elektrodistribucija (Tepko), operator oštećene nuklearne elektrane Fukushime, saopštila je danas da će izvršiti reviziju svog poslovnog plana i izdvojiti još 10,1 milijardi dolara za sanaciju ovog objekta.

Tepko pokušava da zaustavi curenje radioaktivne vode iz elektrane koja je oštećena u zemljotresu i cunamiju u martu 2011. godine, kada su joj se istopila jezgra u tri reaktora.

Predsjednik kompanije Naomi Hirose rekao je poslanicima japanskog parlamenta da je kontaminirana voda u elektrani “pod kontrolom”.

Japanska vlada je ranije izdvojila 500 miliona dolara za poslove sanacije elektrane i čišćenja terena, a Tepko je izložen pritisku da se dodatno angažuje i zaustavi curenje radijacije.

Stručnjaci ove kompanije ranije su potvrdili da se radioaktivna voda izlila iz rezervoara za čuvanje i prodrla u podzemne vode, preko kojih se uliva u okean.

Tepko je danas zatražio odobrenje da obnovi rad najveće nuklearne centrale u svijetu, pogona “Kašivazaki Kariva” na sjeverozapadu Japana, koji je udaljen od Tokija oko 300 kilometara. Odluka nadležnih organa mogla bi biti donesena tek za nekoliko mjeseci.

Svih 50 japanskih reaktora ugašeno je poslije zemljotresa i cunamija 2011. godine, jer se javnost zbog Fukushime usprotivila korištenju atomske energije. Zemlja se ubrzano preorijentisala na korištenje fosilnih goriva, ali je uvoz ovih energeneta donio velike troškove.

Japan je prošle godine na uvoz fosilnih energenata potrošio 280 milijardi dolara.

fukushima

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo