Subota, 4 prosinca, 2021

Deset osoba poginulo u bombardiranju Alepa

Nemojte propustiti

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Najmanje 10 osoba je poginulo u utorak u bombardiranju sirijske avijacije koja je gađala četvrt koju drže pobunjenici u Alepu, na sjeveru zemlje, izvjestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

– U zračnom napadu je pogođena autobuska stanica (…) u Džisr el-Hadžu – objasnio je OSDH, navodeći da je poginulo deset osoba.

Amaterski video, koji je objavio OSDH, prikazuje veliki požar u ovoj četvrti na zapadu Alepa.

U zračnim napadima je gađan i Al-Ansari, jugozapadno od grada.

Ekonomski glavni grad Sirije, Alep, velikim je dijelom uništen u borbama i bombardiranju nakon pobunjeničkog napada u julu 2012. godine.

Petnaestog decembra, avijacija režima Bashar al-Assada je započela masovnu ofanzivu na Alep, otkada su poginule stotine ljudi, uglavnom civila, prema OSDH-u.

– Svaki dan se izvode zračni napadi od 15. decembra, osim ako vrijeme ne dozvoljava maksimalnu vidljivost – odgovorio je AFP-u putem interneta Mohamed el-Hatieb, aktivista iz Alepa.

Hatieb je rekao da su tijela žrtava pronađena “ugljenisana” u utorak, prenosi Fena.

Drugi video, koji je objavio OSDH, prikazuje čovjeka kako nosi ranjeno dijete u naručju dok izlazi iz razrušene kuće u četvrti el-Ansari. Dijete je ranjeno u glavu i mogu se vidjeti tragovi krvi prekriveni prašinom po licu.

Od početka pobune pokrenute u martu 2011. godine protiv režima Bashara al-Assada, u sukobima je poginulo više od 130.000 ljudi, prema podacima OSDH-a, a 2,4 miliona je izbjeglica i milion raseljenih, prema UN-u.

(Oslobođenje)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo