Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Deset prirodnih lijekova za štitnu žlijezdu

Nemojte propustiti

Šta stručnjaci preporučuju za saniranje problema sa najvećom endokrinom žlijezdom. Hormoni koje štitna žlijezda proizvodi kontrolišu metabolizam tijela.

Kada tiroida ne proizvodi dovoljno svog prirodnog hormona, nastaje hipotiroidizam, a to je najčešće posljedica disfunkcije ove žijlezde same po sebi. Ukoliko se osoba rješi da je ukloni, tijelo je nemoćno da stvori odgovarajuće hormone, a ukoliko se odstrani samo jedan njen dio, biće u mogućnosti da ih još neko vrijeme proizvodi u dovoljnoj količini, ali s vremenom sagorjeva u trošenju.

Tiroida može da bude u disfunkciji i uslijed drugih razloga. Hormoni koje štitna žlijezda proizvodi kontrolišu metabolizam tijela, pa njena disfunkcija može tako da pogodi svaki organ u tijelu. Kada je tiroida nedovoljno aktivna, dolazi do opšte depresije mnogih ćelijskih sistema i oksidativnih procesa u tijelu koji su potrebni za stvaranje energije. Ovo može umanjiti metaboličku aktivnost u ćelijama. Metabolički otpad se tada filtrira u organima, ulijenjujući ih, prenose Večernje novosti.

Smanjenje tiroksina, hormona koji proizvodi štitna žlijezda, uzrokuje da se tijelo uspori, dobije na težini, bude umorno, a kako se metabolizam usporava, često dolazi i do dobijanja na težini i zatvora. Drugi simptomi uključuju iscrpljenost, manjak energije, netoleranciju na hladnoću, neredovnost menstrualnog ciklusa, depresiju, spore reflekse, gubitak kose, suhu i grubu kožu, lomljive nokte i natečenost oko očiju. Tipični simptomi se javljaju polagano i često mogu i da nam promaknu.

Najčešći uzrok hipotiroidizma je upala koja oštećuje tkivo štitnjače, a imune ćelije u tijelu, koje se normalno bore protiv infekcija, okreće protiv same tiroide i potrebnog stvaranja hormona.

Hipotiroidizam se često sreće kod žena nakon porođaja pa se stoga često miješa sa postporođajnom depresijom. Lijekovi kao što je litijum takođe uslovljavaju tiroidnu disfunkciju. Iako rijetko, poremećaji rada pituitarne ili hipotalamičkih žlijezda u mozgu takođe mogu voditi ovom kao i drugim hormonskim neravnotežama.

Šta preduzeti?

* Smanjite unos soje. Soja umije da smanji funkciju tiroide, a pokazalo se da pretjerano konzumiranje soje može da izazove gušavost (uvećanje tiroide) kod zdravih osoba.

* Alkalizirajte tijelo! Ovo je najprije dobra preventiva kako do oboljenja tiroide ne bi ni došlo. Oslobodite se, zato, zasićenih masnoća iz ishrane jer upravo one narušavaju funkciju tiroide.

* Uravnotežite nivo estrogena u organizmu.

* Ukoliko konzumirate meso, birajte samo ono koje je organski proizvedeno kako biste izbjegli mesa prepuna dodatih hormona, datih da uvećaju težinu stoke za prodaju.

* Vitamin B3 (nijacin), koji se često koristi za smanjenje nivoa holesterola, pokazao se i da spušta nivo tiroidnih hormona.

* Gentijan je, takođe, poznat po tome da normalizuje funkciju tiroide.

* Uvrstite u svoju ishranu alge, jer su bogate jodom koji tijelu treba da bi proizvodilo tiroidne hormone.

* Ukoliko je prateći problem depresija, probajte da kantarionom pomognete tijelu u podizanju raspoloženja.

* Uzimajte dodatak cinka i selena jer studije pokazuju da njihov veći nedostatak može da umanji nivoe hormona štitnjače.

* Kokosovo ulje stimuliše štitnjaču i svakako je dobar izbor kod hipotireoze.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo