Subota, 22 siječnja, 2022

Deset savjeta kako sačuvati bateriju na Androidu

Nemojte propustiti

Većina korisnika pametnih telefona muku muči s trajanjem baterija njihovih tehnoloških ljubimaca. Bez obzira na to koriste li telefon za zabavu ili posao, prosječno trajanje baterije od pet-šest sati jednostavno nije dovoljno

androidDovoljno je tek poigrati se malo s postavkama pametnog telefona pa da se trajanje baterije na dnevnoj bazi produži do sat vremena, prenosi tportal.hr.

I dok se na Google Playu može naći čitav niz aplikacija koje obećavaju produljenje životnog vijeka baterije, nekoliko jednostavnih promjena postavki može osigurati i do sat vremena dulji život baterije.

Oni kojima je telefon ‘umro’ u bitnom trenutku znat će cijeniti i iskoristiti ove jednostavne savjete Laptop Maga.

1) Isključite WiFi kad ga ne koristite
Isto vrijedi i za Bluetooth ili hotspot postavke. Te opcije, kada su uključene, a ne koriste se, troše bateriju. Dovoljno je isključiti ih u Postavkama pod rubrikom Bežične mreže i veze.

2) Isključite GPS
Osim ako ne šećete po Velebitu u pauzi za ručak, GPS vam u gradu zapravo ne treba. Uključujte ga po potrebi kada vam treba navigacija. Ostatak vremena jednostavno ga isključite u Postavkama pod stavkom Utvrđivanje položaja i sigurnost.

3) Isključite pozadinske podatke

Osim ako ne iščekujete bitan e-mail ili baš surfate internetom u potrazi za nekim bitnim podatkom, pozadinski podaci mogu opteretiti bateriju i tako skratiti njeno trajanje. Uključujte podatkovnu vezu po potrebi, a ostatak vremena kliknite na Postavke i potom Računi i sinkronizacija ili Baterija i postavke podataka.

4) Prebacite se sa 4G na 3G
Pametni telefoni automatski traže najbolju vezu za razmjenu podataka. Ukoliko ste u području u kojem je signal slabiji i ne koristite toliko zahtjevne aplikacije, prebacite se sa zahtjevnije 4G mreže na 3G mrežu.U Postavkama pod Postavke odaberite Mobilne mreže i prebacite se na WCDMA.

5) Isključite vibriranje prilikom tipkanja
Pojedini uređaji vibriraju prilikom tipkanja kako bi dali do znanja korisniku da je njegova naredba prihvaćena. No, konstantno vibriranje troši bateriju. Stoga ukoliko vam zaista nije potrebno, isključite vibriranje.

Odaberite Postavke i potom Zvuk te isključite Povratne informacije o dodiru. Isto vrijedi i za vibriranje prilikom dolaznih poziva ili poruka.

6) Smanjite svjetlinu ekrana
Većina uređaja automatski prilagođava svjetlinu ekrana ovisno o vanjskim uvjetima. Međutim, tu je svjetlinu moguće smanjiti kako bi se smanjila potrošnja energije.

Dovoljno je u Postavkama odabrati Prikaz i tamo deselektirati Automatsku svjetlinu. Potom je potrebno još podesiti svjetlinu ekrana toliko da možete koristiti uređaj, ali da on ne troši previše energije.

7) Gasite ekran kad vam nije potreban
Ekran je najveći potrošač energije kod pametnih telefona. Njegova veličina i stalno očitavanje dodira troši između 20 i 40 posto baterije. Stoga, kada se ne koristi, trebalo bi zaključavati pametni telefon, odnosno gasiti ekran. Većina je uređaja namještena da automatski ugasi ekran nakon perioda nekorištenja. Međutim, taj se period može ručno smanjiti.

U Postavkama je potrebno odabrati Prikaz i tamo odabrati Vrijeme isključivanja zaslona.

8) Isključite animirane i šarene pozadine
AMOLED zasloni prikazuju žive boje i troše mnogo energije kako bi te boje uvijek izgledale jasno. No, što je pozadina šarenija ili ima animaciju, to će trošiti više energije. Stoga je najbolje jednostavno odabrati tamnu, jednobojnu pozadinu.

Za one uređaje koji takvu pozadinu nemaju u sustavu, dovoljno je skinuti aplikaciju No Wallpaper, koja će zamijeniti pozadinu crnom bojom.

9) Isključite aplikacije za instant poruke
Google Talk, Yahoo Chat, Skype i ostale aplikacije za razmjenu poruka, i kada se ne koriste, a uključene su, troše energiju. Pojedine, poput Google Talka, automatski ulogiravaju korisnika prilikom uključivanja uređaja. Na taj način ste prijavljeni i aplikacija radi, a da toga zapravo niste ni svjesni.

Stoga bi u postavkama pojedinog programa trebalo onemogućiti automatsko prijavljivanje u sustav.

10) Onemogućite automatsko ažuriranje aplikacija i widgeta
Ažuriranje aplikacija i widgeta ne samo da koristi podatkovnu vezu, već troši i bateriju. Stoga u trenutcima kada je baterija pri kraju isključite automatsko ažuriranje vremenske prognoze, vijesti ili događaja na Facebooku.

Kod većine aplikacija to je potrebno napraviti u postavkama svake aplikacije, dok je za widgete najjednostavnije odabrati ih na početnom zaslonu i odvući u smeće. Uvijek ih možete ponovno tamo postaviti kasnije.

Više s weba

Izdvajamo

Gdje ide novac? Zašto građani ne osjete rekordni rast prikupljenih poreza?

Da imamo jasno postavljene ciljeve, onda mi koristili instrument fiskalne politike i politike dohotka da provedemo prijedloge i ideje...

Možda vas zanima i ovo