Utorak, 28 rujna, 2021

Desetak dana pred Dan državnosti Srbije Dodik ne usvaja Deklaraciju o zaštiti Srba

Nemojte propustiti

Zajednička deklaracija Srbije i bh. entiteta Republike Srpske (RS) „o opstanku srpskog naroda“ bit će predstavljena na Sretenje, Dan državnosti Srbije, 15. februara, objavile su “Večernje novosti” početkom janaura.

List je naveo da je tekst deklaracije usaglašen, da su ostale da se urade manje korekcije i da je plan da ga uoči Dana državnosti Srbije usvoje parlamenti u Beogradu i Banja Luci.

Desetak dana pred Dan državnosti Srbije Narodna skuština bh. entiteta Republika Srpska (NSRS) neće raspravljati o najavljenoj deklaraciji. Na dnevnom redu sjednice NSRS zakazana za 6. februar nije navedena tačka o Deklaraciji, piše agencija Patria.

“Deklaracija o opstanku Srba” sadrži:

1. Pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličkog pisma
2. Pravo na izučavanje i njegovanje srpske kulture
3. Pravo na izučavanje srpske historije i njegovanje herojskih i slobodarskih tradicija srpskog naroda
4. Pravo na izučavanje nacionalne geografije
5. Pravo na očuvanje i zaštitu kulturno-histoprijskog nasljeđa srpskog naroda na njegovom kulturnom prostoru
6. Pravo na informisanje na srpskom jeziku

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik najavio je da će se formalni dokument zvati „Aneks sporazuma o paralelnim vezama“, jer „želimo da to usvoje dva parlamenta i da se to potpiše.”

Analitičari ocjenuju da najavljena deklaracija ima isključivo politički karakter, a to je pomoći politici Milora Dodika u BiH i Aleksandra Vučića u Srbiji.

“Nadam se da je taj dokument lokalnog, privremenog karaktera namijenjen jednoj konkretnoj političkoj svrsi a to je zaštita režima Milorada Dodika u BiH”, izjavio je ranije za beogradski studio N1 historičar Nikola Samardžić.

“Taj dokumet je zapravo dugo najavljivani Memorandum 2 i on sadrži slične floskule i sličan nivo političke nepismenosti i neodgovornih političkih namjera prije svega onih koji su sastavljali taj tekst”, smatra Samardžić, prenosi Patria.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo