Subota, 12 lipnja, 2021

Desetine uhapšenih na protestima u Moskvi

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Moskovska policija je u subotu je saopćila da je uhapsila oko 40 osoba koji su protestvovali zbog navodnih pritisaka i pokušaja vlasti da ušutkaju glavnu opozicionu televiziju.

Oko 150 osoba učestvovalo je na demonstracijama blizu Kremlja u znak podrške nezavisnoj kablovskoj televiziji Dožd, poznatoj po kritičkom izvještavanju o predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, javila je agencija AFP.

Policija se za kratko vrijeme pojavila kako bi rastjerala demonstrante, uz obrazloženje da protesti nisu odobreni.

kablovka televizija Dožd je upozorila da je u opasnosti od zatvaranja pošto je niz kablovskih provajdera izbacio tu televiziju iz ponude, što je rukovodstvo televizije nazvalo kampanjom zastrašivanja.

Pritisci na Dožd počeli su krajem januara, poslije telefonske ankete u kojoj je televizijska ekipa pitala građane da li je Lenjingrad trebalo da se preda tokom nacističke opsade u Drugom svjetskom ratu kako bi se spasile stotine hiljada života.

Pojedini poslanici su nazvali anketu nepatriotskom i zatražili su da tužilaštvo provede istragu o navodima da televizija promoviše ekstremizam.

Dožd sa izvinuo i povukao anketu, ali Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da je televizija “prešla sve granice onoga što se može tolerisati”.

Urednici su rekli da su od tada izgubili oko 85 posto gledalaca, a uprava je saopćila da je anketa bila samo izgovor za gašenje televizije i povezala je pritiske s izvještajem o istrazi glavnog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog o luksuznim domovima čelnika vladajuće partije, prenosi agencija Tanjug.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Saudijska Arabija ni ove godine neće primati strane hadžije

60.000 ljudi iz te zemlje bit će primljeno na hodočašće, dok niko iz inostranstva neće biti primljen. Saudijska Arabija objavila...

Možda vas zanima i ovo