Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Despoti stigli u Istočno Sarajevo, Zelene beretke najavljuju barikade

Autor:N1

Preporučeno

Svake godine od proglašenja neustavnog Dana RS u danima koji prethode njegovom obilježavanju sigurnosna situacija u BiH se dodatno pogoršava. No, do sada nisu zabilježeni veći incidenti.

Policijska vozila Despot i Vihor stigla su u Istočno Sarajevo gdje će učestvovati u obilježavanju 9. januara, Dana Republike Srpske kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Vlati u entitetu Republika Srpska, povodom neustavnog praznika, najavile su “svečani defile” dok su boračka udruženja iz entiteta Federacija BiH najavila proteste.

Iz udruženja Zelene beretke najavili su da će se “narod samoorganizovati” i spriječiti dolazak vozila koja kreću na neustavnu proslavu.

Upravo se čita:  Meteorolog Sladić objavio kakvo nas vrijeme očekuje narednih 10-ak dana

“Pozvat ćemo narod na samoorganizaciju da spriječe ulazak tih vozila i da se naprave barikade”, u svom je saopštenju naveo Muhamed Švrakić, predsjednik Udruženja Zelene beretke.

Poručili su i da “svi učesnici koji idu na tu neustavnu proslavu, svi autobusi i borbena vozila trebaju biti vraćena sa teritorija Kantona Sarajevo“.

Današnje fotografije iz Istočnog Sarajeva pokazuju da su tamo već borbena vozila Despot. Radi se o borbenim vozilima koja su 2019. “predstavljena javnosti” 2019. godine u defileu povodom neustavnog Dana RS u Banjaluci. Pored borbenih vozila Despot, u Istočnom Sarajevu smo primjetili i vozila sličnih karakteristika VIihor kao i pripadnike specijalne jedinice MUP-a RS u ulici Stefana Nemanje.

Upravo se čita:  Uspješno okončana potraga na Trebeviću: Otac i sin pronađeni živi i zdravi

Svake godine od proglašenja neustavnog Dana RS u danima koji prethode njegovom obilježavanju sigurnosna situacija u BiH se dodatno pogoršava. No, do sada nisu zabilježeni veći incidenti.

Zanimljivo je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlučio da se ove godine neustavni 9.januar obilježava u Istočnom Sarajevu što su mnogi shvatili kao direktnu provokaciju i ugrožavanje sigurnosti.

Upravo se čita:  Odluka Suda u Banjaluci: Imam koji je optužen da je RS nazvao genocidnom oslobođen optužbi

Dok traju pripreme za obilježavanje neustavnog praznika Dodik će se u Doboju susresti sa predstavnicima Osmorke i HDZ-a. Posljednji politički potezi Milorada Dodika, usvajanje prijedloga Zakona o nepokretnoj imovini u NSRS kao i izjave koje daje u posljednje vrijeme poljuljale su savez Osmorke iz FBiH. Semir Efendić i Nermin Ogrešević (Stranka za BiH i NES BiH) zaprijetili su da će odustati od ranije potpisanog sporazuma.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Dedo Šemso tuguje za suprugom: Ne dam da diraju njene stvari, stajaće dok sam živ

Dedo Šemso iz Sarajeva prije tri mjeseca izgubio je suprugu. Sa suzama u očima otvara vrata njene sobe i...

Još vijesti za vas