Petak, 3 veljače, 2023

Detalji akcije “Meta”: Osoba inicijala O. M. uhapšena na graničnom prelazu, pronađena droga, oružje…

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Ova se operativna akcija provodi u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva ZDK, a danas se postupalo po naredbama općinskih sudova u Zenici i Visokom.

Osobe koje su lišene slobode u današnjoj policijskoj akciji “Meta”, sumnjiče se da su, od juna 2020. do marta 2022. godine, na području Zeničko-dobojskog, Kantona Sarajevo i šire, a u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, nezakonito nabavljala, prometovala i prodavala opojna sredstva krajnjim konzumentima, kazala je portparolka Ureda policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK Aldina Alić.

S. M., koji je danas lišen slobode u okviru ovih aktivnosti, a radi se o policijskom službeniku Policijske stanice Visoko, sumnjiči se za izvršenje krivičnog djela odavanja službenih tajni i zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Ova se operativna akcija provodi u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva ZDK, a danas se postupalo po naredbama općinskih sudova u Zenici i Visokom. U ovim su akcijama aktivno sudjelovali policijski timovi Federalne uprave policije, kao i uprava MUP-ova KS, ZDK i Tuzalnskog kantona – istakla je Alić.

Pretresima su, napominje, pronađena i oduzeta “određena količina šprica i ampula sa sadržajima koji svojim izgledom asocira na opojnu drogu” te koji će biti predmet daljnjih vještačenja i mjerenja. Pronađeno je i izuzeto “veći broj mobilnih telefonskih aparata, tri pištolja, jedna puška, pištoljska municija i drugi nedozvoljeni predmeti, koji će biti korišteni kao dokazi u daljnjem postupku”.

“Negdje oko 15.00 sati, pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine, slobode su na graničnom prijelazu lišili O. M., za kojim smo također intenzivno tragali i nad kojim će, nakon sprovođenja u službene prostorije Uprave policije MUP-a ZDK, biti zavedena krivična obrada. Za drugom osobom, K. R. iz Visokog, još uvijek tragamo i radimo na njegovom pronalasku”, kazala je portparolka Alić.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vlada FBiH saglasna o produženju zabrane izvoza drvnih sortimenata do juna

Privremena zabrana odnosi se na izvoz šumskih drvnih sortimenata svrstanih u jedanaest tarifnih oznaka, a koje uključuju neobrađeno drvo. Vlada...

Možda vas zanima i ovo