Petak, 1 ožujka, 2024

Detalji požara u Bihaću: Za 15 minuta izgorjelo 15 godina truda i rada

Preporučeno

Posebno emotivan bio je prizor radnika ovoga preduzeća koji su se okupili i bespomoćno posmatrali kako požar guta i uništava njihova radna mjesta.

Pripadnici Vatrogasne jedinice Bihać uspjeli su lokalizirati i staviti pod kontrolu požar koji je izbio jutros oko sedam sati, u proizvodnim pogonima firme “Austroterm” u naselju Kamenica, nadomak Bihaća, te se očekuje da on bude ugašen.

Vatrena stihija koja je divljala više sati u potpunosti je uništila kompletnu imovinu ovoga preduzeća, a gašenje požara bilo je značajno otežano, jer su gorjele velike količine stiropora i drugog visokozapaljivog materijala koje su bile nagomilane u skladištima preduzeća.

U gašenju je bilo angažovano kompletno ljudstvo i tehnika Vatrogasne jedinice te ispomoć koja je stigla iz Cazina, kao i pripadnici Civilne zaštite grada Bihaća.

Upravo se čita:  Teška nesreća u Njemačkoj: Porscheom se zabio u državljane BiH

Kako je istakao Edin Kulenović, šef Civilne zaštite, angažovane su i cisterne koje pripadaju preduzeću “Komrad”.

“Sve što je bilo raspoloživo stavili smo u funkciju. Međutim, nije bilo lako, jer se radilo o zahtjevnim uslovima i specifičnoj situaciji”, kazao je Kulenović.

Kako nas je upoznao Adnan Beganović, portparol policije USK, u trenutku izbijanja požara u proizvodnim pogonima nalazilo se petnaestak radnika, a samo pukom srećom niko od njih nije povrijeđen. Također, obavljena je i evakuacija građana iz stambenih objekata koje se nalaze u blizini, jer su se unutar firme nalaze plinske instalacije, ali na sreću, nije došlo do eksplozija.

Upravo se čita:  Poznat termin dženaze Selme Baluković koju je usmrtio partner u Lipnici: Iza nje ostala djeca, majka, brat

Iz Zavoda za javno zdravstvo USK savjetovali su građanima koji žive u obližnjim naseljima da zbog velike količine otrovnog dima koji se nadvio nad okolinom izbjegavaju boravak na otvorenom te da zatvore prozore na porodičnim kućama i ostalim objektima stanovanja.

Posebno emotivan bio je prizor radnika ovoga preduzeća koji su se okupili i bespomoćno posmatrali kako požar guta i uništava njihova radna mjesta. Nihad Bašanović je bio jedan od radnika koji su bili u prvoj smjeni u trenutku kada je izbio požar.

“Sve se odigralo nevjerovatnom brzinom, požar je buknuo i odmah se proširio. Uspio sam iz upravne zgrade iščupati jedan laptop i ključeve službenog automobila. Za 15 minuta propalo je 15 godina našeg truda i rada”, kroz plač kaže Bašanović.

Upravo se čita:  Obdukcija pokazala: Selma Baluković iz Tuzle ubijena hicem iz samostrijela

U policiji kažu kako u ovom trenutku nije poznato šta bi mogli biti uzroci požara te da će više informacija o svemu biti poznato nakon gašenja kada se obavi stručna ekspertiza slučaja od strane protivpožarnih stručnjaka. Preduzeće “Austroterm” specijalizirano je za visokokvalitetnu i inovativnu toplotnu i zvučnu izolaciju u srednjoj i istočnoj Evropi, a proizvodni pogon u Bihaću otvoren je 2008. godine te je u njemu zaposleno 70 radnika. Proizvode su plasirali na domaće, ali i tržište zemalja regiona i zapadne Evrope. U ovom trenutku rano je govoriti o materijalnoj šteti, ali je nesumnjivo kako se ona već mjeri u milionima maraka.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas