Utorak, 22 lipnja, 2021

Detoks: U četiri sedmice očistite svoje tijelo od opasnog šećera

Nemojte propustiti

Ilustracija (Foto: 24sata)
Ilustracija (Foto: 24sata)

Prosječna osoba pojede 19 kašičica šećera na dan, a maksimum koji dopušta Svjetska zdravstvena organizacija je deset, iako se pretpostavlja da će ta količina biti i prepolovljena.

Nakon što se decenijama vodila propaganda o nezdravim masnoćama, prehrambena ih je industrija zamijenila šećerom, koji pogubno djeluje na ljudsko zdravlje.Primjera radi, pred kraj 19. stoljeća na 100.000 Amerikanaca bilo je manje od tri slučaja dijabetesa.

Danas dijabetes ima 8000 od 100,000 ljudi. Osim što se povezuje s povećanim rizikom od nastanka dijabetesa, šećer napada i srce, jetru i krvne žile pa ga stručnjaci nazivaju novim nikotinom. Prehrana bogata šećerom može utjecati na rad srca i povećati rizik od zastoja srca, pokazalo je istraživanje američke Udruge za bolesti srca. No šećer razara i jetru te može izazvati oštećenja poput onih koje izaziva alkohol.

Višak kalorija iz hrane pohranjuju se u jetri u obliku masti. Ako se ne ograniči unos šećera, može se razviti stanje poput onog uzrokovanog alkoholom. Toj su opasnosti sve više izložena i djeca, prije svega zbog slatkih sokova.

Zaslađeni sokovi u prosjeku sadrže tri do pet kašičica šećera, a pije li dijete samo jedan takav sok na dan rizik od pretilosti povećava se 60 posto. Šećer također uzrokuje opasno nakupljanje masnoće oko trbuha, koja povećava rizik od nekih vrsta raka, visokog krvnog pritiska i bolesti srca. Baš poput nikotina, šećer izaziva i ovisnost.

U studiji u kojoj je štakorima ponuđen izbor između šećera i kokaina, 94 posto laboratorijskih životinja izabralo je šećer. Čak su i štakori “na kokainu” zamijenili svoju ovisnost onom o šećeru. Ovisnost o šećeru održava se unosom skrivenih šećera jer što se više šećera unosi u tijelo, to ga tijelo više traži. Zato nije dovoljno iz prehrane izbaciti slatkiše nego je nužno napraviti detoksikaciju.

Slijedite li plan za rješavanje ovisnosti, koji se dijeli na tri dana detoksikacije i četiri sedmice prehrane za borbu protiv šećera, primijetit ćete kako se osjećate bolje, kako vam se podiže razina energije i kako više ne doživljavate nagle promjene raspoloženja.

S obzirom na to da šećer “napada” kolagen i elastin, zaslužne za lijepu kožu, izbacite li ga iz prehrane vrlo brzo ćete primijetiti kako joj se vraćaju glatkoća i sjaj.

(24sata.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo