Subota, 16 listopada, 2021

Devet načina na koje možete iskoristiti stari hljeb

Nemojte propustiti

20150314152629_294023

Ako vam je od prethodnog dana ostala veća količina hljeba, nemojte ga bacati. Stari hljeb možete iskoristiti na mnogo načina, a mi izdvajamo devet, piše Žena sam ja.

“Oživite” hljeb tako što čete ga staviti u nakvašenu papirnu kesu, a zatim zagrijavajte u rerni. Dovoljna su svega 3 minuta.

Koristite ga u najrazličitijim receptima. “Hljeb od juče” je osnova mnogih recepata – tosta, brusketa, ćufti, toplih sendviča.

Zamrznite ga! Ukoliko nećete odmah iskoristiti hljeb, plastična kesa i zamrzivač su najbolji način.

Napravite prezlu! Osušite parčad hljeba na najnižoj temperaturi u rerni, potom ih sameljite. Vratite samljeveni hljeb u rernu na još sat vremena na najnižoj temperaturi. U čvrsto zatvorenoj posudi, prezla će potrajati i do šest mjeseci.

Napravite krutone od hljeba! Krutoni su nezaobilazan dodatak supama i salatama. Sve što je potrebno je da izrežete parče hleba na kockice, poprskate maslinovim uljem i začinima i osušite u rerni dok ne dobije zlatno-žutu boju.

Iskoristite parče hljeba da čorbi date dodatnu gustinu.

Parče hljeba u fioci u kojoj držite povrće, upiće suvišnu vlagu i produžiti mu vijek. Ali ne zaboravite da ga promijenite nakon dva dana!

Mrvice hljeba mogu dati vlažnost i nahraniti zemljiu u kojoj su posađene vaše biljke. Sve što je potrebno jeste da osušite hjeb, izmrvite ga i pomiješajte sa zemljom.

Napravite grickalicu za vašeg psa miješanjem mrvica starog hljeba, brašna, vode i ulja. Ukoliko imate i kalup u obliku kosti pored ukusnog, priredićete mu i slatko iznenađenje. Kolačiće pecite u rerni 30 do 40 minuta.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo